‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ ile 30 milyar dolar Türkiye’de kalacak

Düzenleyen:
‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ ile 30 milyar dolar Türkiye’de kalacak

EKONOMİ Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 13 Aralık’ta kurulan ve Türkiye’nin 20 yıllık rüyası olan Uzay Ajansının A Takımı belli oldu. Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı’na göre Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım ajans başkanlığına getirilirken yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünün kurucularından Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, NASA’nın Mars projesinde görev alan Dr. Ahmed Akgiray, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve TİC. AŞ. Genel Müdürü Murat İkinci ve TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen.

Ajansın kuruluş mevzuatına göre, başkan dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olacak. Görev süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Yönetim Kurulu her ay en az bir kere toplanacak. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı “uçtan uca yerlileşme” olarak da bilinen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 11. Kalkınma Planı’nda yer alan en önemli başlıklardan olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile 30 milyar dolarlık ithalatın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Programın cari açığı kalıcı olarak azaltmak ve teknoloji öncülüğünde büyümek amacıyla hazırlandığına dikkati çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu vizyon doğrultusunda sanayi alanında ihracatta orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 39’dan yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Varank, şunları kaydetti: “Yaklaşık 400 ürün grubu tespit edildi. Ardından da uçtan uca yerlileşme diyebileceğimiz bu model hazırlandı. Bu program ile cari açığımız kalıcı olarak düşecek. Sanayimizde ithal ara malı oranı azaltılarak, daha güçlü bir ihracat sepetine de sahip olacağız. Hiç şüphesiz bu durum küresel rekabette ülkemizi daha üst basamaklara çıkaracak.”

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...