Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Büyük güç birliği piyasaları ayakta tuttu

Büyük güç birliği piyasaları ayakta tuttu

EKONOMİ Haberleri

Siyasetçisi, sanatçısı, STK temsilcileri, iş dünyası ve vatandaşlar harekâta büyük destek verip, para piyasalarının temsilcileri kara propagandaya geçit vermeyince, TL güçlü durdu, borsa sarsılmadı, S&P olumlu mesaj verdi...

Ekonomi Servisi İSTANBUL

Türkiye, sınır güvenliğini korumak maksadıyla Suriye’deki terör örgütlerine yönelik büyük bir harekât başlattı. Bazı ülkelerin destekleyip bazılarının karşı çıktığı, ABD’nin destek için asker çektiği operasyona yurt içinden de çok geniş kapsamlı bir destek geldi. Daha önceki sınır ötesi operasyonlardan farklı olarak hemen hemen bütün siyasi parti temsilcileri, her görüşten bütün sanatçılar ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği harekâttan TL’nin etkilenmemesi için finans kesimi de dev bir kampanyaya imza attı. Finans kesiminin önemli temsilcileri manipülatif hareketlere anında tepki gösterdi. Doların hareketlenmesi ve borsadaki düşüş ihtimaline karşı günler öncesinden “TL’ne sahip çık, hisseni kaptırma” kampanyaları yapan finans kesimi, harekâtın başlamasının ardından “TL’den vazgeçmeyin. Belki kısa bir süre kaybettiğinizi zannedersiniz ama geleceğinizi, itibarınızı, güvenirliğinizi kazanırsınız” gibi birleştirici cümlelerle kampanyayı destekledi ve çaba karşılık buldu. Ne ABD Başkanı Donald Trump’un ‘Türk ekonomisini çökertirim’ şeklindeki tehdit Tweet’i, ne de bazı ülkelerin ‘desteklemiyoruz’ mesajları etkili oldu ve Türk lirası varlıklar, dayanıklılığını ispat etti.
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında düşen dolar ve yükselen borsa örneğini hatırlatan uzmanlar, Barış Pınarı Harekâtı’nın başladığı 9 Ekim’de BİST 100 endeksi yüzde 2,2 değer kaybederken, dün de düşüş eğiliminde başladı. Öte yandan dolar, TL karşısında yüzde 0,7 yükseliş yaşadı. Ancak uzmanlar, önceki operasyonlarda ilk günlerde panikle hissesini satan ya da dolar almaya kalkanların sonraki günlerde zarar ettiğini hatırlatarak yatırımcıları “Hissenizi ucuz fiyata almak için bekleyen yabancılara kaptırmayın” uyarısının yanı sıra “Kendi paranıza sahip çıkın. Kazanmak için en fazla kısa bir süre geçer” uyarısı yapıyor. Piyasa çevreleri ayrıca Türkiye’nin bölgede güvenliği sağlamak adına attığı adımların, orta ve uzun vadede ekonomik olarak da daha güçlü Türkiye için olduğunu belirterek anlık tepkilerden kaçınılması tavsiyesinde bulunuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise operasyon sebebiyle Türk turizminin olumsuz etkilenebileceğini, ancak ekonominin hemen etkilenmeyeceğini, kredi notuna olumsuz etkisinin ise olmayacağını ifade etti.

Operasyonlarda para piyasaları
Fırat Kalkanı sarsmadı: Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı’nı 24 Ağustos 2016’da devreye aldığında dolar 2,95 liraya yükseldi ancak ağustos ayının tamamında kurlarda yüzde 1’lik düşüş yaşandı. Borsaya bakıldığında da harekâtın başladığı 24 Ağustos 2016’da yüzde 1,6’lık düşüş yaşansa da bir sonraki gün kayıplar telafi edildi, aylık bazda BİST endeksi yüzde 0,75 artıda kapanmış oldu. Yani Fırat Kalkanı’nda dolar düştü, borsa çıktı.

 Zeytin Dalı ile borsada rekor: Fırat Kalkanı’ndan yaklaşık 1 yıl sonra, 20 Ocak 2018’de Zeytin Dalı Harekâtı başlatıldı. Harekât hafta sonu başladığı için piyasa fiyatları 22 Ocak 2018’de görüldü. BİST 100 endeksi bu tarihte günü yüzde 1,81 artışla tamamladı. Yükselişini sürdüren borsa 29 Ocak’ta 121.531,50 puanla tarihî zirvesini gördü. Endeks Ocak 2018’de toplamda yüzde 3,64 prim yaptı. Dolar ise yüzde 0,9 geriledi ve 3,77’den 3,71’e indi.

Borsa’da direnç tuttu: Harekâtın başlamasıyla yükselen dolar, ABD-Çin ticaret görüşmeleriyle ilgili olumlu beklentilerle gerilediyse de gün sonunda 5,88’e yükseldi. Borsa ise AB’den gelen açıklamalarla 97 bin 500’e kadar düştüyse de uzmanların direnç seviyesi dediği 98.500 geçildi. Bu rakam, yatırımcının TL’ye sahip çıkma hareketinin sonucu olarak değerlendirildi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...