Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 00:58
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Bakan Yardımcısı Koca: 'Gençlerin işgücüne katılım...
Ekonomi

Bakan Yardımcısı Koca: 'Gençlerin işgücüne katılım oranı yüzde 38’lerden yüzde 48’lere yükseldi'

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2019 - 16:54
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Yardımcısı Koca: 'Gençlerin işgücüne katılım oranı yüzde 38’lerden yüzde 48’lere yükseldi'
Fotoğraf BaşlığıBakan Yardimcisi Koca: 'Gençlerin isgücüne katilim orani yüzde 38’lerden yüzde 48’lere yükseldi'

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, "Gençlerin işgücüne katılım oranı son 10 yılda yüzde 38’lerden yüzde 48’lere yükseldi. 2019 yılı Temmuz dönemi itibariyle yüksekokul veya fakülte mezunlarında istihdam oranı yüzde 68 ile tüm eğitim grupları içinde ilk sırayı almıştır. İkinci sırada ise yüzde 56 ile mesleki veya teknik lise mezunları yer almaktadır" dedi.

Kaydet
a- | +A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Ulusal İstihdam, Beceri ve Eğitim Sempozyumu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, ÇASGEM Başkanı Abdurrahim Şenocak'ın katılımıyla başladı.

Uyumsuz eşleşme olgusunun ele alınacağı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Koca, teknolojinin çalışma hayatı üzerindeki dönüştürücü etkilerinin dünyayı giderek kritik bir eşiğe doğru götürdüğünü ifade ederek, gençlerin işgücüne katılım oranının son 10 yılda yüzde 38’lerden yüzde 48’lere yükseldiğini kaydetti. Koca, "2019-2023 dönemini kapsayan 11'inci Kalkınma Planı’nın ana hedeflerinden biri de; başta kadın ve gençler olmak üzere özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılmasıdır. Ülkemizin sahip olduğu bu potansiyeli doğru ve etkili kullanmak için; yenilikçi ve kapsayıcı bir anlayışla birçok uygulama geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz" dedi.

"Beceri uyumsuzluğu, iş arayanlarla işverenlerin eşleştirilmesi esnasında en sık karşılaştığımız sorunlardan biri"

İşgücü Piyasası Araştırmalarında her 7 işverenden 1’inin eleman temininde güçlük yaşadığını belirttiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Koca, “Aynı araştırmada; işverenlerimiz eleman temininde en önde gelen güçlük çekme nedenini; mesleki beceri ve tecrübe eksikliği olarak belirtmişlerdir. Beceri uyumsuzluğu, iş arayanlarla işverenlerin eşleştirilmesi esnasında en sık karşılaştığımız sorunlardan biri. Bir tarafta işverenlerimiz; çağın ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verecek iş alanları açmak durumunda. Öbür taraftaysa, işgücünün özellikle de gençlerimizin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre kendilerini yetiştirmeleri ve uzmanlaşmaları gerekiyor” dedi.

"10 yıl önce lise ve üzeri işgücümüzün oranı yüzde 37 iken bugün yüzde 47’lere yükseldi"

"2019 yılı Temmuz dönemi itibariyle yüksekokul veya fakülte mezunlarında istihdam oranı yüzde 68 ile tüm eğitim grupları içinde ilk sırayı almıştır. İkinci sırada ise yüzde 56 ile mesleki veya teknik lise mezunları yer almaktadır" diyen Koca, Türkiye İşgücünde Uyumsuz Eşleşme Araştırmasında eğitim düzeyi ile uyumlu eşleşmeyi birlikte değerlendirdiklerini belirterek, "Bu oran genel lise mezunlarında yüzde 73 iken mesleki teknik lise mezunlarında yüzde 61 olarak bulunmuştur. Üniversite mezunlarında yüzde 72 iken yüksekokul mezunlarında yüzde 43 düzeyinde tespit edilmiştir" diye konuştu.

Yüksekokul ve mesleki teknik liselerde verilen teorik ve pratik eğitimlere rağmen; uyumlu eşleşme oranlarının düşük düzeyde olduğuna dikkat çeken Koca, "Bu da ülkemizdeki mesleki eğitimin neden daha cazip ve daha nitelikli hale getirilmesi gerektiğine bir işarettir. Üniversiteler ve eğitim camiası elbette oluşacak işgücünü daha nitelikli ve tecrübeye hazır hale getirme noktasında önemli rol oynuyor. Yeni nitelikler konusundaki temel bilgi ve becerileri kazandırılmalıdır. Eğitimi bugün artık okullarla sınırlı tutamayız. Çalışma dünyasının genelini etkileyen dinamizm, meslek hayatı üzerinde de doğrudan etkili olmaktadır. Bu yüzden iş hayatındaki başarı, mesleki eğitimin devamlılığıyla koşullu bir noktaya doğru gelmiştir" dedi.

"Akredite sınav ve belgelendirme sistemi ile çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmayı hedefliyoruz"

Artan otomasyon ve dijitalleşmenin bazı meslekleri dönüştüreceği; bazı mesleklerde ise daha fazla istihdama imkan sağlayacağı öngörüldüğünü aktaran Koca, bu nedenle geleceğin meslekleri olarak görülen; siber güvenlik, kodlama, bulut teknolojisi gibi mesleklerin önemini bilinerek eğitimlerde bu branşlara giderek ağırlık verildiğini kaydetti.
Akredite sınav ve belgelendirme sistemi ile çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Koca, "Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Bütün bunları hayata geçirirken amacımız; piyasadaki uyumsuzluk neticesinde, yeni nesillerin gelecek kaygısı yaşamamasıdır. Bunu başarabildiğimiz takdirde işsizlik oranlarının minimum seviyeye inmesi ve ekonomik refahımızdaki artış da arkasından gelecektir" diye konuştu.

"Türkiye mevcut problemlerini bilerek geleceğin Türkiye’sini inşa etme noktasında önemli işler yapıyor"

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise iş gücü piyasasında iş bekleyenlerin ve işverenlerin beklentilerini tespit ederek gerçek bir istihdam politikasını yürütme çabasında olacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Artık bu dönem kişilerin birçok beceriyi bünyesinde barındırmasına ve istihdam politikalarının hayata geçirilmesine ihtiyaç söz konusudur. Bizim asıl meselemiz iş bulmaya yönelik sorunlar değil. İş gücü piyasasının arzu ettiği nitelikte insanlar yetiştirme gibi ciddi bir meselemiz oluğunu paydaşlarımız da biliyor. İşverenlerimizin aradığı pratik ve teorik projelerin hayata geçirilmesini anlamlı olacağını ortaya koyarak güçlü bir eğitim programı ortaya koyarak kısa sürede çok sayıda vatandaşımızı bu projeden istifade ettirdik. İşgücü piyasasının aktörleri beceri, nitelik ve pratik uygulama istiyorlar. Tutarlılık ve işlerinde sebat göstermelerini istiyorlar. İş bulmakta sorun yok işe yerleştirdiklerimizin işte kalıcılığını temin etmektir asıl olan. Bu veriler bu yönde daha somut adımlar atmamızın önünü açacaktır. Türkiye mevcut problemlerini bilerek geleceğin Türkiye’sini inşa etme noktasında önemli işler yapıyor.”

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Kasım, 2019 - 16:54
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    14 yaşında başladı, bedeli ağır oldu! Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Kaydet
  • 2
    AKOM beklenen tarihi verdi! İstanbul'a kar yağışı geliyor
    AKOM'dan İstanbul için kar yağışı tarihi
    Kaydet
  • 3
    Suudi Arabistan-İtalya–Avrupa hattı Türkiye’de kesişti! Savunma üssüne milyarlık yatırım
    Suudi Arabistan-İtalya–Avrupa hattı Türkiye’de kes...
    Kaydet
  • 4
    2026 bütçesi komisyondan geçti! Üst düzey kamu görevlilerinde ek ödemelerde artış
    2026 bütçesi komisyondan geçti!
    Kaydet
  • 5
    Skandal paylaşımı unutmadı! Gürsel Tekin'den Berkay Gezgin'e bomba sözler
    Gürsel Tekin'den Berkay Gezgin'e bomba sözler
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Tedesco daha maç başlamadan iki puan kaybetti!
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Tedesco’nun korkusu şampiyonluğa bedel
    Kaydet
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Sahi köpek meselesi çözülebilecek mi?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İlham Tohti'ye Nobel Barış Ödülü!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ukrayna üzerine realpolitik…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Kavga kontrolden çıktı polis havaya ateş açarak ayırdı!
    Kavga kontrolden çıktı polis havaya ateş açarak ayırdı!
    Kaydet
  • İspanya, Almanya'ya fark atıp kupaya uzandı
    İspanya, Almanya'ya fark atıp kupaya uzandı
    Kaydet
  • Trump'tan dünyaya tehdit dolu mesaj!
    Trump'tan dünyaya tehdit dolu mesaj!
    Kaydet
  • SORUŞTURMA BAŞLATILDI!
    SORUŞTURMA BAŞLATILDI!
    Kaydet
  • 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin kriz! Avrupa'nın en büyük ekonomisinde alarm
    2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin kriz! Avrupa'nın en büyük ekonomisinde alarm
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Ankara'dan izahat talebi! KDP’den Bahçeli’ye provokatif mesaj
Ankara'dan izahat talebi: KDP’den Bahçeli’ye provokatif mesaj
Kaydet
Engelli tutuklulara özel açık görüş hakkı! Bakan Tunç tarih verdi
Engelli tutuklulara özel açık görüş hakkı!
Kaydet
9 gollü düelloda Manchester City öldü öldü dirildi: Erling Haaland rekor kırdı
9 gollü düelloda City öldü öldü dirildi: Haaland rekor kırdı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası