Sağlık için bordan cam şişe üretimi desteklensin

Sağlık için bordan cam şişe üretimi desteklensin

EKONOMİ Haberleri

Çevre Bilincini Geliştirme Derneği (ÇEBİD) Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, güneş ışınlarına maruz bırakılan pet şişelerdeki kimyasal madde sayısının beşe çıktığını belirterek pet şişelerdeki kimyasal maddelerin insan sağlığını etkilememesi için bordan cam üretiminin devlet tarafından desteklenmesi önerisinde bulundu.

Pet şişelerdeki su azaldıkça çözülmenin daha fazla olduğunu ve suya daha fazla kimyasal geçtiğini vurgulayan Temel “Damacanalarda çözülme daha az gerçekleşiyor. Dolayısıyla pet şişelerdeki sular daha kirli oluyor. Damacanalarda kullanılan, dünyaca bilinen bir kimyasal olan Bisfenol A’nın tamamen yasaklanması gerekiyor. Türkiye’de erkek çocuklarda kısırlık oranının istatistiki olarak arttığı görülüyor. Ben bunun sebebini pet şişelere bağlıyorum. Özellikle erkek çocuklarımız dışarıda hep pet şişeden su içiyor. Bunun da önüne cam şişeyle geçilir” değerlendirmesini yaptı. Pet şişelerde tespit edilen kimyasal maddelerin vücuttaki bütün organlara hatta akciğerlere kadar zarar verebileceği iddiasında bulunan Temel, şöyle devam etti: Aslında tüketici, cam şişeleri tercih etmek istiyor ama bunu pahalı buluyor. Burada devletin çözüme destek sunması lazım. Dünyanın en büyük bor rezervi Türkiye’de. Devletin, ‘Biz 500 mililitrelik veya bir litrelik cam şişeleri borla yapacağız,  devlet destekli olacak ve bunda indirim yapacağız’ demesi lazım. İnsanlar kanser olmadığı zaman yüklü miktarlarda ilaç masrafı da olmayacak. Bordan cam şişe üretimine önem verilip 500 mililitrelik pet şişelerin piyasadan kaldırılması gerekiyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...