Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çatı üstüne GES’i bedava kuracak!

Düzenleyen:
Çatı üstüne GES’i bedava kuracak!

EKONOMİ Haberleri

Sanayi ve ticarethane abonelerinin elektrik maliyetlerini sıfırlayabilecek çatı üstü güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumunu artırmak için geliştirilen iş birliği modeli çerçevesinde özel bir enerji şirketi, elektrik abonelerinin yatırım maliyeti üstlenmeden çatı GES sahibi olabilmesinin ve elektrik üretiminden kazanç sağlayabilmesinin önünü açacak.

Türkiye’de lisanssız kurulabilen çatı GES’lerde, maksimum 5 megavata kadar kapasite oluşturulabiliyor. Tüketiciler çatı santraller sayesinde elektrik üreticisi hâline de gelirken ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye satabiliyor. Çatı GES’lerin artmasını sağlamak için iş birliği modeli geliştirdiklerini belirten Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, “Şu anda sanayi ve ticarethane olmak üzere yaklaşık üç bin aboneyle görüşüyoruz. Abone isterse yatırımın belirli kısmını kendi yapabilir, belirli bir kısmını bize bırakabilir ya da tüm yatırımı bizim yapmamızı isteyebilir. Aboneler, bu modelle hiç para harcamadan, yatırım maliyeti olmadan çatı GES sistemine sahip oluyor ve beş altı yıl sonra da bu sistem tamamen aboneye kalıyor. Bu süre sonucunda abonenin belki de hiçbir elektrik maliyeti kalmayacak ve bu sistemden kazanç sağlamaya başlayacak” dedi. Karayurt, yatırım maliyetinin 1 megavat kurulu güç başına ortalama 500-550 bin dolar arasında olduğunu söyledi.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...