Yeşil enerji için 6 kat daha madene ihtiyaç var

Düzenleyen:
Yeşil enerji için 6 kat daha madene ihtiyaç var

EKONOMİ Haberleri

Tüm dünyada yeşil enerjiye geçiş süreci hızla sürerken, TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, fosil yakıtlardan yeşil enerjiye dönüşüm sürecinde altı kat fazla madene ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Cevdet Fırat Aydoğmuş ANKARA

TBMM Küresel İklim Değişikliği Komisyonunda sunum yapan Kırşan, “Yeşil enerji ürünlerinin temel yapı taşı madenlerden oluşuyor. Lityum, nikel, kobalt, manganez ve grafit bataryaların üretiminde kullanılıyor.  İletken olması hasebiyle bakır ve alüminyum da elektrik hatlarında çok yoğun kullanılıyor. Alternatiflerine göre kıyaslandığında elektrikli araçlar, fosil yakıt kullanan araçlara göre altı kat daha fazla madene ihtiyaç duyuyor. Yine, özellikle rüzgâr santralleri yaklaşık aynı kapasitedeki bir doğalgaz santraline göre 13 kat daha fazla madene ihtiyaç var. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerjiye geçsek dahi dünyada madene olan ihtiyaç azalmayacak, artacak” dedi.

Kırşan, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu’na göre 2040 yılında maden kullanımın bugüne göre dört kat daha fazla olacağına dikkat çekerek “Sıfır emisyon dediğimiz senaryoya göre de tam altı kat daha fazla ihtiyaç hissedilecek. Maden özelinde bakacak olursak da önümüzdeki süreçte, bataryalarda lityum ihtiyacı 42 kat; yine, grafiti 25 kat, kobalt 21 kat gibi ciddi rakamlarda artış gösteriyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...