Japonlara Türk aksiyonu

Japonlara Türk aksiyonu

EKONOMİ Haberleri

Japonların temkinli yaklaşımı ile Türklerin aksiyon ruhu Daikin’i uçurdu. Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder 10 yıldır aralıksız olarak her yıl yüzde 50 büyüme gösterdiklerini belirterek Daikin ülkeleri arasında İtalya ve İspanya’nın ardından Avrupa’da üçüncü sıraya yükseldiklerini söyledi.

ÖMER TEMÜR
SAKARYA

Türkiye iklimlendirme pazarına 2011 yılında Airfel markasını satın alarak giriş yapan Japon devi Daikin, 10 yılı geride bıraktı. Türkiye, bu süreçte Daikin’i yanıltmadığı gibi tam 11 kat büyüme başarısı göstererek sektörün en önemli oyuncularından biri olduğunu gösterdi. Bu başarının ardındaki en önemli isim olan Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder Japonları şaşırtan büyümenin hikayesini anlattı. 265 milyon dolarlık satışın o dönemin en büyük üçüncü yabancı sermaye girişi olduğunu hatırlatan Önder “Japonlar bir ülkeye girmeden önce uzun süre araştırma ve plan yapıyorlar. Emin olduktan sonra o ülkeye giriyorlar. Türkiye’ye yatırım yapmadan öncede 2005-2010 yıllarında araştırma yapmışlar. Airfel’i satın almaya karar verince Daikin’in hisse fiyatları yüzde 10 artmış. Bu artışın Türkiye’ye girişin etkili olduğunu sonra öğrendik” dedi.

HER SENE YÜZDE 50-60 BÜYÜME
2011 yılında 202 milyon TL cirosu olan Daikin, o günden itibaren agresif bir büyüme stratejisi izleyerek her sene yüzde 50-60 büyüme göstermiş. Bunu tam 10 yıl aralıksız sürdürmüş. Türkiye’deki başarının Japon şirketlere de örnek olduğunu anlatan Önder “O yıllarda Japonya’da sürekli haberlere konu olduk. Sonra Japonya’dan birçok CEO buraya geldi. Bizimle tecrübelerini paylaştılar. Sırf destek olmak için. Bu süreçte Japonlardan plan yapmayı öğrendik. Ancak mükemmel derecede planlama tek başına yeterli olmuyor. Mesela Japonlar Afrika’ya girmek için uzun uzun plan yaparken pazarı Çin’e kaptırdılar. Onlar da bu süreçte bizden hızlı olmayı, aksiyon almayı öğrendiler. Aksiyon ile planlamada dengeyi bulduk. Böylece Japonlar planlarında altı ayda bir güncelleme yapmaya başladı” dedi.

PANDEMİDE YÜZDE 42 BÜYÜDÜ
Daikin, pandemi döneminde de şaşırtıcı bir büyümeye imza atmış. Bu süreçte İspanya ve Belçika’daki üretimin durma noktasına geldiğini dile getiren Önder “Pandemi bizi şoke etti. Üç ay sıkıntı yaşadık. Ancak pandemide sektörün daralması beklenirken biz 2020’de yüzde 42 büyüyerek ciromuzu 2 milyar 836 milyon TL’ye taşıdık. Bu yıl rakamı 4 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin şu an İtalya ve İspanya’nın ardından Daikin’in Avrupa’daki üçüncü büyük ülkesi hâline geldiğini vurgulayan Önder “Sakarya Hendek’te 100 bin metrekare alan üzerine kurulu üretim tesislerinde Daikin ve Airfel markalarının kombi ve klima üretiyoruz. Ciromuzun yüzde 55’ini ihracattan geliyor. İhracat gelirimiz bir önceki yıla göre yüzde 28’lik bir artış sağlayarak 2020 yılında 200 milyon dolara ulaştı. 2021 ihracat hedefi ise 300 milyon dolar” diye konuştu.

150 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Sakarya Hendek’te 100 bin metrekare alan üzerine kurulu üretim tesislerinde kombi ve klimalarını üreten şirket, bugüne kadar 350 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Firma Hendek’teki fabrika ve AR-GE merkezi için toplam 30 milyon avroluk yatırımını bu yıl tamamlıyor. 15 milyon avroluk yeni bir yatırım ile split klima üretim hattını genişleterek kapasite artıran şirket, dış ünitede 1 milyon 100 bin adet, iç ünitede 1 milyon 500 bin adet üretim kapasitesine sahipken mayıs 2021 yılında yaptığı bu yatırımla 700 bin adet dış ünite kapasite artışı sağlamış olacak. Şirket ürettiği split klimaları ağırlıklı olarak Avrupa pazarına ihraç ettiği için bu yatırım Daikin Türkiye’ye 100 milyon dolarlık ek ihracat katkısı sağlayacak. Bu yatırımın yanı sıra sektörde bir ilke daha imza atan Daikin Türkiye, VRV sistemlerinin (merkezî iklimlendirme sistemi) üretimi için yaklaşık 15 milyon avro değerinde 50 bin adetlik kapasite artırım yatırımı gerçekleştirdi. Ocak 2022 yılında üretimine başlanacak VRV sistemleri ürünlerinin 40 bin adedi Orta Doğu ve Afrika (MEA) bölgesine ihraç edilecek. Bu yatırım ile de 100 milyon avroluk bir pazarın Avrupa’dan Türkiye’ ye kayacağı öngörülüyor. Şirketin bundan sonraki hedefi ise 2025 yılına kadar 150 milyon dolarlık yatırım yaparak toplam yatırımı 500 milyon dolara çıkarmak.

KÜRESEL ISINMAYI YÜZDE 8 AZALTACAK KLİMA
Daikin, Sakarya üretim tesislerinde gerçekleştirilen lansmanda R32 soğutucu akışkanlı ilk VRV sistem ürününü tanıttı. Sektörde adeta bir devrim niteliği taşıyan R32’li Mini VRV 5-S isimli cihaz, yüzde 68 daha düşük küresel ısınma potansiyeline sahip. Ev akıllı otomasyon ara yüzü ile entegre edilebilen cihaz, opsiyonel olarak Amazon Alexa veya Google Asistan üzerinden online ve sesli kontrol imkânı da veriyor.

TEDARİKÇİLERİ YURT DIŞINA AÇIYOR
 Daikin, kendisiyle birlikte çalıştığı tedarikçilere de yurt dışı kapılarını açıyor. Bugüne kadar üç tedarikçi şirketi global pazara ürün satar hâle getirdiklerini belirten Önder “Şirketler kendilerini geliştirdikçe bu sayı artacaktır” dedi.

ÜRÜN FİYATLARI DÜŞEBİLİR
Hasan Önder, pandemide komponent fiyatlarının arttığına dikkat çekerek, “Daikin ise komponentlerini kendi üretiyor. Bu bir durumda ürünlere zam gelir. Daikin’in kendi komponentleri sayesinde fiyatlar artmayacağı gibi düşüş de görebiliriz” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...