Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kurye 7.500 TL alırken tezgâha işçi beklemeyin

Kurye 7.500 TL alırken tezgâha işçi beklemeyin

EKONOMİ Haberleri

İş dünyasının nitelikli ara elemana ödediği ücretleri gözden geçirmek durumunda olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç “İstanbul’da bir genç motorlu kurye olduğunda 7 bin-7.500 lira kazanç elde ediyor. Bu şartlarda bir CNC operatörünü 4 bin-4.500 liraya çalıştırmayı düşünmeniz çok rasyonel olmaz” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının son dönemde sıklıkla dile getirdiği eleman sorunu ve mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik önerilerini paylaştı. İstanbul’da 630 binden fazla işletmenin üye olduğu İTO’nun Başkanı Avdagiç, artık ‘ara eleman’ değil, ‘ana eleman’ tabirini de kullandıklarını ifade ederek “İş dünyası, bugünden sonra bu seviyedeki yetenekli mavi yakalılarımıza, personelimize daha makul ücretler ödemek durumunda olacak. Ama büyük resme baktığımız zaman meslek liseleri ile meslek yüksekokullarının kapasitelerinin gözden geçirilmesi ve yeni teknolojilere uygun elemanlar yetiştirilmesi gereği üzerine daha çok düşünmeliyiz” dedi. Avdagiç, ara eleman ücretlerinin gözden geçirilmesi konusundaki önerisini anlatırken “Basit bir örnek vereyim; İstanbul’da bir genç, nasıl ki motorlu kurye olduğunda 7 bin-7.500 lira kazanç elde ediyor. Bu şartlarda söz gelimi bir CNC operatörünü 4 bin-4.500 liraya çalıştırmayı düşünmeniz çok rasyonel olmaz. Ara eleman ücretleri makul seviyeye getirilmeli” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELİYE ALTERNATİF MODEL
Şekib Avdagiç, üniversite mezunları için alternatif sanayi eğitimi önerisini aktarırken, üniversite mezunu ancak iş bulamayan, kendisine, ailesine ve iş dünyasına katkı sağlamak için alternatif yön arayanların mutlaka bulunduğunu kaydetti. “Öncelikle bu gençlerin ortaya çıkmasını sağlayarak, onlara ulaşarak, ihtiyaçlarını ve arzularını karşılayacak şekilde, onları çok hızlı birtakım ikincil kurslarla mesleğe ve iş hayatına kazandırabiliriz” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: Yeni mezun öğrenci, kendini emek sektörünün ihtiyaç duyduğu, talep ettiği mesleki alanlarda geliştirmek isteyebilir. Söz gelimi 6 ay kursa gidip CNC operatörü, ERP yetkilisi olabilir, kalite kontrolcü olabilir, nitelik gerektiren her görevi alabilir. Sanayinin ihtiyaç duyduğu bütün konularda lojistikten bakım işlerine kadar birçok alanda açık pozisyonlar var. Böylece hem gençlerimizin işsiz kalmasını önlemiş, reel piyasa ihtiyaç ve gerçekleriyle örtüşen bir çözüm üretmiş oluruz hem de iş dünyasının ihtiyaç duyduğu iş gücünü karşılamış oluruz.

İKİNCİL EĞİTİMLE YÜKSEK MAAŞ
Şekib Avdagiç, üniversite mezunlarının, alacakları ikincil eğitimle birlikte daha yüksek maaşla işe başlayacakları için iş hayatlarına daha nitelikli şekilde devam edebileceklerini söyledi. Avdagiç, ‘üniversite mezunları bu eğitimleri tercih etmeyebilir’ düşüncesinde olanlar bulunabileceğini ifade ederek şunları kaydetti: ‘O kadar üniversite okudum, 6 ay da ilave eğitim aldım, sonra mavi yakalı olacağım’ diye de düşünebilir. Bizim bu düşüncenin olumsuzluklarını ortadan kaldıracak, piyasada geçerli meslek sahibi olmanın önemini vurgulayan tanıtımlara ağırlık vermemiz lazım. Burada temel olan, insani şartlarda ve ücretlerde çalışma imkânının sağlanmasıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...