Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fındığı ucuza kaptırmayalım

Fındığı ucuza kaptırmayalım

EKONOMİ Haberleri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkeye 2 milyar dolar getiren fındığın değerinin korunmasının millî bir görev olduğunu söyledi.

Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yüzde 67’sini ve ihracatının yüzde 72’sini tek başına gerçekleştirdiğini kaydeden Bayraktar, yaklaşık 500 bin üreticinin geçimini fındıktan sağladığına dikkati çekti. “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 26 lira 50 kuruş fiyat açıkladı. Ancak serbest piyasaya baktığımızda 23 lira ile 23 lira 50 kuruş gibi neredeyse maliyet fiyatına alımlar yapılıyor. Bu durum tekelleşmeyi gösteriyor” diyen Bayraktar, 2021 yılı tahmini fındık rekoltesinin 668 bin ton olarak belirlendiğini hatırlatarak, fındık rekoltesinin açıklanmasını istedi.

Yurt dışı menşeli bir kuruluşun, mayıs sonunda Türkiye’nin 2021 tahmini fındık üretiminin 790 bin ton olacağını açıkladığını hatırlatan Bayraktar “Rekoltenin yurt dışındaki bazı kuruluşlar tarafından yüksek gösterilmek istenmesinin asıl amacı, alım fiyatlarının düşük açıklanması ve üreticinin emeğinin hiçe sayılması anlamına gelmekte” dedi. Fındık üreticisinin mağduriyetine zemin oluşturan diğer kurum ve kuruluşların rekolte açıklamalarına asla müsaade edilmemesini isteyen Bayraktar, şöyle konuştu: TMO hızlı ve fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalı, çiftçimize ödemeleri peşin yapmaya gayret göstermeli. Üreticilerimiz de fındıklarını TMO’ya götürüp teslim etmeli ve piyasaya girişi azaltmalıdır. Ayrıca Rekabet Kurulu tekel oluşturup rekabeti önleyen, üreticiyi ve yerli tüccarı mağdur eden zihniyete dur demeli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...