Soğanda TMO'ya alım çağrısı

Soğanda TMO'ya alım çağrısı

EKONOMİ Haberleri

Türkiye'de bu yıl tarımsal destek ödemelerinin yüzde 77'si gerçekleşti. Ekim itibarıyla gerçekleşen destek tutarı 16,8 milyar liraya ulaştı.

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının 3,5 kata ulaştığını bildirdi. Bayraktar; eylülde markette en fazla fiyat artışının yüzde 27 ile domateste, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 27 ile limonda olduğunu açıkladı. Kuru soğanla ilgili uyarıda bulunan Bayraktar "Üreticide kuru soğan sadece 62 kuruş. Markette 2 TL'nin üzerinde... Burada çiftçi kazanmıyor. Kuru soğanda kışlık hasat da başladı. Rekolte artıyor fakat talep yavaş. Pazarlama sorunları ile üreticide fiyat düşüyor. Fiyat istikrarı ve arz güvenliği için kuru soğanda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım yaparak müdahale etmeli" dedi.

Pahalılıkta 13 yılın zirvesi
Pandemi, kuraklık ve arz-talep şoku enflasyonu da tetiklemeye devam ediyor. Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon eylülde yüzde 3,4'le son 13 yılın en yüksek seviyesinde ulaştı. Enflasyon, Almanya'da yüzde 4,1, Fransa'da yüzde 2,7, İspanya'da yüzde 4, İtalya'da yüzde 3, Hollanda'da yüzde 2,9 olarak belirlendi. En yüksek yıllık artış yüzde 17,4 ile enerjide gerçekleşti.

İstanbul'un enflasyonu 19,77
İstanbul Ticaret Odasının verilerine göre, eylülde megakentte perakende fiyatlar aylık bazda yüzde 2,22 ve toptan fiyatlar yüzde 2,90 arttı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 19,77 oldu ve TÜFE'yi geçti. Bu dönemde kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 6,07, giyimde yüzde 3,71, konutta yüzde 3,56, ev eşyasında yüzde 2,57 ve gıdada yüzde 0,74 fiyat artışı yaşandı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...