Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

EKONOMİ Haberleri  / AA

Günümüzde Safranbolu’da üretilen ve ilk defa Bursa’da da üretimine başlanan safranın ilk hasadı bugün toplanmaya başlandı. Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 6 çiftçi ile üretimine başlanan safranın ilk hasadı üreticilerin yüzünü güldürdü.

Süsengiller familyasından olan safran, daha çok İspanya, Fransa ve İran gibi ülkelerde yetiştirilirken,  ülkemizde ise Safranbolu’da 7 üretici tarafından 5 dekarlık alanda üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bir ilke imza atarak ilk defa Bursa’nın Yenişehir ve İnegöl ilçelerinde 6 çiftçi ile safran üretimine başladı.

SICAK VE ILIMAN İKLİM KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLİYOR

Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen safran, Bursa’nın uzun yıllar atıl kalmış toprakların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projeyle üretilmeye başladı. Bölge şartlarının uygunluğu ve verimi ise üreticilerin yüzlerini güldürdü.

Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

100 BİN LİRANIN ÜZERİNDE GELİR BEKLENİYOR

Sonbaharda çiçek açan safranın yaprakları şeritimsidir. Özellikle mor rengindeki çiçekleriyle dikkat çeken safran üç tepeciklidir. Üreticiler tarafından yaprakları da ayrı ayrı değerlendirilen safrandan, dönüm başı 100 bin liranın üzerinde gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

“ÜRETİMİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Türk mutfaklarında özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde bolca kullanılan safranın, son derece önemli bir ürün olduğunu ancak Türkiye'de çok fazla yetiştirilmediğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, "Projeyi İnegöl ve Yenişehir ilçesinde başlattık. Safranı İnegöl ve Yenişehir yöresinde kümelendirmeyi ve üretimi daha çok artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

“DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI”

Safran çiçeği yetiştiriciliğinin yüksek gelir getirdiğini belirten Aygül, şöyle konuştu: "Özellikle gevşek ve kumlu topraklarda iyi yetişiyor. Safran dünyanın en pahalı baharatı. Geniş bir kullanım alanı var. Güçlü bir renklendirici ve aromatik özelliklere sahip. Antioksidan ve güçlü afrodizyak etkisi de var. Tıbbı tedaviden tutun da yemeklere kadar çok farklı alanlarda kullanılan bir bitki. Biz bu projeyle ilimizde safran bitkisinin tarımını geliştirmek, yoğun talebi karşılamayı hedefliyoruz. Şu anda daha önceki yıllarda denemelerle birlikte ilimizdeki safran üretim alanı 7 dekara çıktı. Hedefimiz birkaç yıl içinde 100 dekara ulaşıp hem ülkemizin yumru ihtiyacını karşılamak hem de çiftçilerimizin birim alandan çok yüksek gelire ulaşmasını sağlamak."

Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

25-80 BİN ARASINDA KAZANÇ ELDE EDİLEBİLİR

Safran çiçeği yetiştiriciliği, karlı olan işlerin arasında yer alıyor. 80 bin soğandan 1 kilogram safran elde edilebiliyor. Kalitesine göre de 25-80 bin lira arası kazanç elde edilebilen safranın 5 kilogramından 1 kilogram kuru safran baharatı elde edilir. 1 gram safran ise 150 adet çiçekten elde edilir.

Safranbolu’dan sonra Bursa’da denenen safran üretimi yüzleri güldürdü

“1,3 MİLYON TL GELİR ELDE EDECEĞİZ”

Aygül ise projeye 6 çiftçiye destek sağlayarak başladıklarını belirterek; "2 ay önce ektiğimiz ürünlerin hasadına başladık. İnşallah dar gelirli küçük aile işletmelerine önemli bir gelir sağlayacağı kanaatindeyiz. Hedefimiz ilk etapta ektiğimiz 3 dekar alanda 3. yılın sonunda 7,5 ton yumru ve 7,5 kilogram safran stigması üretmek. 3. yılın sonunda toplam 1,3 milyon lira gelir elde edeceğiz. Yılda dekar başına 100 bin liranın üzerinde gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Yenişehir ve İnegöl şartlarında bu çok iyi bir rakam. İnşallah böylece ilimize yeni bir ürünü katmış oluyoruz." İfadelerini kullandı.

İLK DEFA İKİNCİ BİR YERDE YETİŞTİRİLDİ

Triploid bir bitki olduğundan tohum vermeyen safran bitkisi, soğanları ile üretilir. Türkiye’de ise sadece Safranbolu’da üretilirken ilk defa gerçekleştirilen proje ile ikinci bir yer olan Bursa’da üretilmeye başlandı. Yapılan ilk hasadın verimli geçmesi ise yüzleri güldürdü.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...