'Fedai' drone ve İHA'ları havada avlayacak

'Fedai' drone ve İHA'ları havada avlayacak

EKONOMİ Haberleri

Savunma, deniz, havacılık ve uzay sanayiindeki en gelişmiş teknolojiler SAHA EXPO’da görücüye çıkarken, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren saldırı amaçlı drone ve İHA’ları etkisiz hâle getirmek için yerli olarak geliştirilen Mobil Havada İmha Platformu Fedai, büyük ilgi gördü.

Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Fuarı SAHA EXPO, İstanbul Fuar Merkezinde devam ediyor. Yarın sona erecek fuarda savunma sanayii şirketlerinin yerli ve millî imkânlarla ürettiği ürünler sergileniyor. Fuarda sergilenen ürünler arasında yer alan Türkiye’nin drone avcısı Mobil Havada İmha Platformu Fedai de ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Fedai, saldırı amaçlı drone ve insansız hava araçlarını (İHA) etkisiz hâle getirmek için üretildi.

YURT DIŞINDAN TALEP VAR
Fedai’ye yurt dışından ciddi talep geldiğini ve bunları karşılamaya yönelik hazırlıklar yaptıklarını kaydeden Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı “Fedai’yi üretmeye yönelik Yozgat’ta ayrı bir radar fabrikası kurduk. Onu yıl başından sonra devreye alacağız” dedi. Fedai’lerin 5 bin metre menzile çıkarılması hedeflenirken ilk teslimatlar ocak-şubat’ta yapılacak.

'Fedai' drone ve İHA'ları havada avlayacak
Fedai ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor

Öte yandan TÜBİTAK, SAHA EXPO’da yerli silahları sergiledi. İnsansız mayın/el yapımı patlayıcı tespit aracı İMTA, sensör paneli sayesinde güzergâh üzerindeki mayın veya patlayıcının uzaktan tespitini gerçekleştiriyor. Millî akıllı füze ailesi Kuzgun; F-16, Hürjet, Hürkuş, Akıncı, Aksungur, Anka ve Millî Muharip Uçak’ta, kara ve deniz platformlarında kullanım sağlayacak müşterek bir silah sistemi olarak görev yapacak. CANiK markasıyla, dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunmanın yerli ve millî uçaksavarı da SAHA EXPO’da yerini aldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmelerinden birisinin SAHA İstanbul olduğunu belirterek “SAHA EXPO 2021, Türk Savunma Sanayiinin gücünü dünyaya taşıma yolunda önemli bir adım teşkil edecektir” dedi.

'Fedai' drone ve İHA'ları havada avlayacak

ROBOT YUNUSLAR 23 NİSAN’DA ‘BOĞAZ’A İNİYOR
SAHA EXPO’da görücüye çıkan yapay zekâ ürünü ‘askerî robot yunuslar’ kriptolu bir şekilde haberleşme imkânının yanı sıra su altına arama kurtarma da yapmak üzere planlanıyor. Önümüzdeki 23 Nisan tarihinde İstanbul Boğazı’nda yüzdürülmesi beklenen ‘askerî robot yunuslar’ tekil veya sürüler hâlinde, deniz altında arama, keşif, gözlem, kurtarma, saldırı ve savunma görevleri icra edecek. İBAK Savunma Sanayi Anonim Şirketi yetkilisi Sertan Ayçiçek “Şu anda 2 tane yüzen yunusumuz var. Su altında 70 kilometrelik bir menzil içerisinde 18 saat çalışır 6 saat kablosuz olarak şarj olabilir durumdayız” dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...