Kahveyi don vurdu, fiyatlar uçtu! Artık hatırı 80 yıl

Düzenleyen:
Kahveyi don vurdu, fiyatlar uçtu! Artık hatırı 80 yıl

EKONOMİ Haberleri

Kahve severleri üzen bir haber geldi, önce Brezilya'da kahve ağaçlarını don vurmuştu şimdi de döviz kurları yükseldi. Hal böyle olunca kahve fiyatlarında büyük oranda artış yaşandı.

Brezilya'da geçtiğimiz aylarda kahve ağaçlarını don vurdu. Arından kahve tedarikinde sıkıntılar yaşandı. Bunun üstüne döviz kurlarının da yükselmesi, kahve ithalatında yaşanan sıkıntıya adeta tuz biber oldu. Buna bağlı olarak kahve fiyatlarında gözle görülür artış yaşandı. 

"STOKÇULAR VAR"

Duruma ilişkin konuşan İzmir Kuru Kahveciler, Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen "Fiyatlardaki artış kahveci esnafını zor duruma düşürdü. Vatandaşlar, düşük fiyattan kalitesiz kahve satanlara yöneldi. Bütün bunların yanı sıra küresel kahve firmaları, stok yaparak tedarik zincirine engel koydu. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi zor günler yaşıyor" dedi. 

"İTHALATTAKİ YAN GİDERLER AZALTILSIN"

Gönen "Bizim talebimiz, en azından ithalattaki bu yan giderlerin azaltılması ve kahvenin ülkemize girişinin kolaylaşması. İnsanımızın bir kahve keyfi var, bu keyif kaçmasın. Kahve altınla, dolarla yarışıyor. Petrolden sonraki en büyük yatırım aracı olduğu için ne yazık ki stok konusu da bir problem. Global kahve markaları, kahveleri stoklayarak tek elden piyasaya hakim olmak istiyor. Bu yüzden de kahve fiyatlarının ve kıtlığının önüne geçilemiyor. Biz halkımıza sesleniyoruz, inanın bizim keyfimiz sizden daha fazla kaçtı. Yetkililerden ithalat masraflarının düzenlenmesini istiyoruz. İnsanlarımızın kahve keyifleri daha fazla kaçmasın" ifadelerini kullandı.

"AMBALAJI BİLE AVROYLA ALIYORUZ"

"Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardı, 80 yıla çıktı" diyen Başkan Gönen, konuşmasını şöyle noktaladı: Bizim de halkımızın da neşesi kaçmasın. Sunduğumuz kahve ambalajlarını avro, kahveleri dolarla alıyoruz. Ben yetkililerin bu kahve fiyatlarına el atacaklarına inanıyorum. Çünkü ithalatçılar da buna göre kendilerini ayarlıyorlar. Ben 50 çuval sipariş veriyorum, 15 çuval kahveyi zor tedarik edebiliyorum. Bunların fiyatlarının düşmesini bekliyor ve umuyoruz



Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...