Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asgari ücrette maraton başladı: Sendikalar kapıyı 3.750 liradan açtı

Düzenleyen:
Asgari ücrette maraton başladı: Sendikalar kapıyı 3.750 liradan açtı

EKONOMİ Haberleri

İşçi, işveren ve hükûmet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını yaptı. Asgari ücret anketinin sonuçlarını paylaşan Bakan Vedat Bilgin “Emekçimizi koruyacağımıza söz verdik” dedi. Komisyonun ikinci toplantısı 7 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmî süreç başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında, bakanlığın ev sahipliğindeki ilk toplantıda, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil etti. Dünkü toplantıda hükûmet tarafı çalışanın enflasyona ezdirilmeyeceğini yinelerken, resmî enflasyon yüzde 20 civarında olunca, en az yüzde 30’luk zam talep eden sendikalar, en düşük memur maaşı kadar asgari ücret istiyor.

Hâlen net 2.825 TL olan asgari ücretin vergi ve prim kesintilerindeki değişiklikle 4 bin liraya yakın bir seviyeye çıkarılması bekleniyor. DİSK asgari ücretin 5.200 TL’ye yükseltilmesini talep ederken, işveren kesimi devlet desteğinin şart olduğunu, artışın vergi dilimi ile işverene daha az yük vererek yapılmasını istiyor.

EMEKÇİMİZİ KORUYACAĞIZ

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısında konuşan Bakan Vedat Bilgin “Enflasyondaki dalgalanmada emekçimizi koruyacağımıza söz verdik. Kur ve enflasyon istikrara kavuşacaktır. Bunlar makro göstergeler değildir. Esas makro gösterge büyümedir” açıklamasını yaparken, bakanlığın yaptığı asgari ücret anketinin sonuçlarını da paylaştı.

Araştırmanın 26 şehirde 624 işveren ve yönetici ile 2.500 işçi ile gerçekleştirildiğini anlatan Bilgin “İşverenlerin yaklaşık yüzde 34’ü asgari ücretin 3.501 TL ile 3.750 TL arasında olması gerektiğini belirtti. İşverenlerin yüzde 74’ünün asgari ücrette artış oldukça işten çıkarmaların artmasından endişeli olduklarını gördük. Asgari ücret tespit sürecinin dört oturumla tamamlanmasını düşünüyoruz. Türk-İş Başkanı sürecin hızlı olması gerektiğini söyledi. Biz de bu görüşteyiz” dedi.

Asgari ücrette maraton başladı: Sendikalar kapıyı 3.750 liradan açtı

İKİNCİ RANDEVU 7 ARALIK’TA

İşverenlerin yüzde 19,3’ü asgari ücretin 3.251 TL ile 3.500 TL arasında olmasını, yüzde 13,7’si 3.751 TL ile 4.000 TL arasında olmasını istedi. İşçilerin ise yüzde 37,3’ü asgari ücretin 3.751 ile 4.000 TL arasında  olması gerektiğini söylerken, 4.000 ile 4.500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4.500 TL üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21,8 oldu. Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı sorusuna da katılımcıların yüzde 40,3’ü evet cevabını verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı 7 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncü toplantısı 9 Aralık’ta TİSK’te yapılacak.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...