İhracat tırlarımız sınırlarda kuyruk oldu

İhracat tırlarımız sınırlarda kuyruk oldu

EKONOMİ Haberleri

İhracatta kırılan rekorlar, sınır kapılarında kapasite artışını mecburi kılıyor. Hamzabeyli, Kapıkule, Habur ve Sarp Sınır Kapılarında uzun kuyruklar oluştuğuna dikkat çeken Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Şener “Acilen kapılarımız yenilenmeli ve kapasiteleri artırılmalı. AB, 300 bin avroluk bir bütçe ayırdı. Bulgaristan tarafı bunu kullanacak. Kapılara yapılan yatırımlar Türkiye’nin ihracatını 300 milyar dolara taşır” dedi.

KAAN ZENGİNLİ

Türkiye son yıllarda ihracat tarafında rekor üstüne rekor kırıyor. “Düşük faiz-yüksek yatırım” stratejisi benimseyen ülkemiz, ihracat odaklı büyüme ile geleceğe emin adımlarla yürüyor. Ancak sınır kapılarında yaşanan kapasite sorunu, ihracatın önünde en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Bugün itibarıyla Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya açılan Hamzabeyli sınır kapısında, 3 bin tır, 60 kilometrelik kuyruk oluşturmuş durumda. Yine Kapıkule sınır geçişinde 2 binden fazla tır bekliyor. Orta Doğu’ya açılan Habur Sınır Kapımızda 1.500’den fazla tır geçiş için gün sayıyor. Aynı şekilde Gürcistan girişi olan Sarp ve Türkgözü’nde 10 kilometrelik kuyruk var. Sektör temsilcileri ihracatı artırmak adına sınır kapılarımızdaki kapasite probleminin acilen çözülmesi gerektiğini söylüyor.

İhracat tırlarımız sınırlarda kuyruk olduTürkiye  ihracatta  rekor  üstüne  rekor kırıyor. Ancak sınır kapılarındaki kapasite yetersizliği engel oluyor.

300 MİLYAR DOLARI GÖRÜRÜZ
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Şener, ihracatın hızla artması ile kapı geçişlerinde yoğunluğun arttığını belirterek “İhracatta büyük işlere imza atıyoruz. Bu artış hızı sınır kapasitelerini zorlamaya başladı. Hamzabeyli, Kapıkule, Habur, Sarp Sınır Kapılarında kilometrelerce kuyruk oluştu. Üç günde geçen bir tır, 10 günlük bekleme süreleri yaşıyor. Bu hem lojistik sektörünü hem de ihracatçıları olumsuz etkiliyor” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin sınır kapısı yenilemelerinde önemli yatırımları olduğunu da dile getiren Şener “TOBB bu konuda adım atabilir. Hükûmetin de bir bütçe ayırması lazım. Yalnızca Türkiye değil çıkış yapılan ülkelerin de adım atması gerekiyor. Avrupa Birliği, 300 bin avroluk yeni bir proje açıkladı. Burada AB’ye yapılan ithalatta sıkıntı yaşanmaması için bir bütçe ayrıldı. Türkiye’de dâhil olmak üzere, AB’ye ulaşan sınır kapılarında yenileme yapılacak. Biz de kendi kapılarımızın kapasitesini artırarak buna destek olmalıyız. Ayrıca çıkış kapılarındaki ticaret bizi ilgilendiriyor. Gerekirse onların kapılarını da biz yeniletmemiz gerekiyor. O zaman 300 milyar dolarlık hedefi rahatlıkla yakalarız” ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN  İLE ÜÇÜNCÜ KAPI ÖNERİSİ
ABD ile Meksika arasındaki sınır kapısını örnek veren Şener “Kapladığı alan olarak bizim kapılarımızdan çok daha küçük olmasına rağmen, beş katı araç geçişi sağlanıyor. Yüksek teknoloji ile yapılan bu kapılarda geçişler çok daha hızlı oluyor. Biz de kapılarımızı yüksek teknoloji ile donatmalıyız. Bu ihracatımızı ve Türkiye ekonomisini büyütme yolunda önemli bir adım olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Bulgaristan ile üçüncü kapı önerisinde de bulunan Şener “Bulgaristan inisiyatifinde bir kapı olmamalı. Direkt AB ile görüşerek AB-Türkiye kapısı temelinde bir proje ortaya çıkmalı. Adını da Recep Tayyip Erdoğan Kapısı koyalım. Biz UND olarak bu projeyi destekliyoruz” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...