Asgari ücrette uçurum! İşveren kendi arasında anlaşamadı

Asgari ücrette uçurum! İşveren kendi arasında anlaşamadı

EKONOMİ Haberleri

Asgari ücret komisyonunda taraflar, baz alınacak enflasyon rakamlarında anlaşamadı. TİSK, geçim için 3.100 lirayı uygun bulurken Türk-İş en az 3.900 lira olmasını talep etti.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammının üçüncü toplantısından sonuç çıkmadı. TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda taraflar baz alınacak enflasyon rakamlarında anlaşamadı. TİSK, TÜİK’in enflasyon rakamlarının baz alınmasını isterken Türk-İş yaşanan enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etti. Asgari ücret dördüncü toplantıya kaldı. Toplantıda sonrası açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder “Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş, ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim, bu rakam da 3 bin 900’ün altına düşmez diyor. Bugün için net bir tarih henüz belirleyemedik. Bu sene üçüncü toplantıyı ilk defa bu kadar erken yaptık. Dördüncü toplantı karar toplantısı olacak. Üç tarafa da uygun olan bir tarihte son toplantıyı yapacağız” dedi. TİSK, asgari ücretin 3 bin 100 lira olarak belirlenmesi yönünde bir önerisinin olmadığını açıklarken, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat işveren kesimi ile uzlaşmazlığın sürdüğünü belirterek, “Ay sonuna kadar zamanımız var. Görüşmeler devam edecek” diye konuştu. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da  “Çalışanımız enflasyona karşı korunacak. 3.100 lira gibi resmî bir teklifimiz söz konusu değil. Orta yolu bulacağız. Asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceği ortada. Esas almak durumuzda olduğumuz enflasyon verisi TÜİK verisi” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrette uçurum! İşveren kendi arasında anlaşamadı
Meclis'te bütçe sunumu yapan Maliye Bakanı Nebati, "Asgari ücrette herkesin beklentisini karşılayacak bir artış planlıyoruz" dedi.

‘ÜÇ KONUDA MUTABAKATA VARDIK’
Üç konuda mutabakata vardıklarını aktaran Koç şöyle konuştu: Türk-İş ve TİSK olarak SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi. Yüzde 14’ün yüzde 9 olarak düzenlenmesi. 5 puanlık işveren desteğinin işçilere de sağlanması konusunda mutabakata vardık. İkinci mutabakatımız, özellikle birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi. Diğer mutabakat ise 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6 olarak uygulanması toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması mutabakatına vardık.

NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, kanun gereği işçi, işveren ve hükûmetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları için dört defa toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği hâlinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.



 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...