FED, merakla beklenen faiz kararını açıkladı

Düzenleyen:
FED, merakla beklenen faiz kararını açıkladı

EKONOMİ Haberleri

Son dakika haberi: Amerikan Merkez Bankası (FED) küresel piyasalarda merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre FED aralık ayında politika faizini sabit tuttu.

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken aylık varlık alım programında 30 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

Fed'den yapılan açıklamada, para politikasına ilişkin kararların oy birliğiyle alındığı belirtildi.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 2

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığı yinelendi. Açıklamada, bu hedefleri desteklemek amacıyla federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

ENFLASYON TAHMİNİ ARTIRILDI

Bu yıla ilişkin enflasyon tahmini de yüzde 4,2'den yüzde 5,3'e yükseldi. Enflasyon tahminleri 2022 için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya ve 2023 için yüzde 2,2'den yüzde 2,3'e çıkarılırken, 2024 için yüzde 2,1'de bırakıldı.

İşsizlik oranına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, daha önce ülkede bu yıl yüzde 4,8 öngörülen işsizlik oranı, yüzde 4,3 olarak güncellendi.

Ülkedeki işsizlik oranına ilişkin tahminler 2022 için yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e çekilirken 2023 ve 2024 yılları için yüzde 3,5 oldu.

İSTİHDAM VURGUSU

Enflasyonun bir süredir yüzde 2'yi aşmasıyla birlikte iş gücü piyasası şartlarının Komitenin maksimum istihdam değerlendirmeleriyle uyumlu seviyelere ulaşana kadar bu hedef aralığını sürdürmenin uygun olacağı aktarıldı.

VARLIK ALIM AZALTMA HIZI İKİ KATINA ÇIKTI

Varlık alımlarını azaltma hızının aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: Enflasyon gelişmeleri ve iş gücü piyasasındaki daha fazla iyileşme ışığında, Komite, net varlık alımlarının aylık hızını hazine tahvilleri için 20 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 10 milyar dolar düşürmeye karar verdi. Ocak ayından itibaren Komite, hazine tahvillerini ayda en az 40 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetleri ayda en az 20 milyar dolar artıracak.

FED, merakla beklenen faiz kararını açıkladı

"İSTİHDAM HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATTI"

Fed Başkanı Jerome Powell, açıklama sonrası yaptığı basın toplantısında, işsizlik oranının düşmesine rağmen istihdamın "hayal kırıklığı" yaşattığını söyledi. Powell, "Geçen sonbaharda işsizlik sigortasının kalkması, aşılamanın artması, okulların açılması gibi unsurlar sebebiyle istihdamın artacağını düşünmüştüm. Biraz iyileşme görmeye başladık ancak yüksek istihdam için uzun süre beklemek gerekecek" dedi.

"OMICRON'UN ETKİSİ BELİRSİZ"

Powell ayrıca Omicron mutasyonunun ekonomiyi etkileyip etkilemediği konusunda "Omicron bir risk fakat şu an belirsiz. Omicron'un ekonomi üzerindeki etkisi, arz yerine talebi ne kadar bastıracağına bağlı olacak" diye konuştu.

FAİZ KARARI TEKNOLOJİ FİRMALARINA YARADI

FED'in faiz artırımı karşısında Microsoft, Amazon gibi büyük firmaların yüzde 1'den daha fazla, Apple'ın yüzde 2'den fazla kazanç elde ettiği belirtildi.

TÜRKİYE, MB'Yİ BEKLİYOR

Öte yandan, yurt içi piyasalarının merakla beklediği Merkez Bankası (MB) ise faiz kararını yarın duyuracak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...