Elektrik faturasını nasıl düşürebiliriz? İşte püf noktaları

Düzenleyen:
Elektrik faturasını nasıl düşürebiliriz? İşte püf noktaları

EKONOMİ Haberleri

Türkiye'nin 2022 yılına girmesiyle birlikte faturalara da zamlar yansıdı. Vatandaş ise faturayı nasıl düşürebiliriz derdine düştü. Peki faturalar nasıl düşürülür püf noktaları neler? İşte detaylar

Yeni yıla girilmesinin ardından faturalara da zamlar yansıdı. Elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Vatandaş da faturayı düşürmenin derdine düştü. Peki elektrik faturası nasıl düşürülür? Nasıl 150 kw altı nasıl kalabiliriz? Doğalgaz faturası nasıl düşürülür?  Elektrik fiyatlarına zam yapıldı. Yeni tarifede 150 kwh'a kadar %50, 150 kwh üzeri %125 zam yapıldı. Elektrik faturalarına gelen zamların ardından vatandaş kesesini düşünür oldu. Öyle ki yeni gelen zamlarla birlikte. 150 kwh'a kadar yapılan %50'lik zam sonrası kwh fiyatı 1, 37 lira oldu. 150 kwh üstü birim fiyatı ise 2 lira 6 kuruşa yükseldi.

ELEKTRİK KULLANIM MİKTARI
150 kwh’a kadar yüzde 50 zam 1, 37 TL
150 kwh üzeri yüzde 125 zam 2,06 TL

Yeni zamla birlikte aylık 150 khw'lık elektrik kullanımı önemli oldu. Çünkü kota aşımı sonrası evinize gelen fatura cep yakabilir. İşte aylık 150 kwh'lık elektronik cihazların kullanımı.

150 KWH'LIK ELEKTRONİK EŞYA KULLANIMI
9 inç televizyon 5 saat çalışırsa 13.72 kilovat elektrik, buzdolabı 24 saat çalışırsa 29.57, A+çamaşır makinesi haftada 3 defa 10.54, elektrik süpürgesi haftada 1 kez 2.40, A+bulaşık makinesi haftada 4 kez 17.63, ütü haftada 2 kez 41.60, fırın haftada 1 kez 15.00, klasik 3 ampul günde 4 saat 20.16, toplamda 150.62 kilovat elektrik harcamış olacaksınız.

DOĞALGAZ FATURASI DÜŞÜRMENİN PÜF NOKTALARI

Ocak ayının gelmesiyle birlikte havalar da soğudu. Doğalgazı yakan ama faturadan da çekinen vatandaş fatura düşürmenin püf noktalarını araştırır oldu. Biz de sizler için doğalgaz faturasını düşürmenin bazı yöntemlerini derledik.

ISIYI İÇERİDE TUTUN

Isıyı içeride tutan çift camlı pencereler kullanmak.

Sürekli kullanılmayan banyo, mutfak gibi bölümlerin ısısını, oturma odasına göre daha düşük tutmak.

Dış cephe yalıtımı ile yüzde 50’ye varan ısı tasarrufu sağlamak.

Kaloriferlerin arkasına yalıtım levhası koyarak sıcaklığı odaya yansıtmak.

Isı kaybını engellemek için kombi tesisatında olabildiğince düz borular kullanmak.

Odaların balkon kapılarında ve camlarında, sıcaklık kaybını önleyecek sünger ve benzeri yalıtım malzemesi kullanmak.

KAPATMA YERİNE DÜŞÜK AYAR MI?

Evden uzun süreli ayrılırken kombiyi kapatmak, kısa süreli dışarı çıkarken evi yeniden ısıtmamak için düşük ayarda çalıştırmak.

Ev ısınınca kombiyi düşük ayarda tutarak, odaları düşük harcamayla belli bir sıcaklıkta tutmak.

 

Oda termostatı ile oda sıcaklığını sabit tutan kombilerden kullanmak.

 Gündüz saatlerinde güneşten olabildiğince yararlanmak için perdeleri açık tutmak, geceleri ısı kaybını önlemek için perdeleri kapatmak.

Kalorifer peteğinin önüne ya da üzerine, sıcaklığı dağıtmasını önleyecek objeler konulmaması, çamaşır asılmaması, perdelerin peteği kapatacak kadar uzun olmaması.

Verimli çalışan yeni kombi modellerini tercih etmek, her yıl kombi bakımı yaptırmak.

Yoğuşmalı kombi kullanımıyla verimli ısınma sağlamak.

Kısa süreli kullanılmadığı zamanlarda kombiyi tamamen kapatmak yerine olabildiğince düşük ayarda çalışır tutmak, böylece yeniden ısınmasında fazla gaz harcamamak.

BACAYLA TASARRUF MÜMKÜN OLUR MU?

Eski bacaları değiştirerek kombinin verimliliğini artırmak.

Saat ayarlı kombi kullanarak, kombiyi işten dönüş ve benzeri saatlerde aktif olacak şekilde ayarlamak.

Isınmada kullanılan peteklerde tıkanıklık olmaması, peteklerin her odada aynı şekilde ısındığından emin olmak.

Merkezi ısınma sağlayan sistemlerde, ısınmanın günün soğuk olduğu ve bütün apartman sakinlerinin evde bulunduğu saatlere yoğunlaşması.

Merkezi sistemlerde, harcanmayan doğal gazın parasını ödememek ve herkesin kullandığı enerji kadar ödeme yapması için dairelere ısı pay ölçer kurulması.

Doğal gazlı ocaklarda, yemeği kısa sürede pişiren düdüklü tencere ve benzeri gereçleri kullanmak.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...