Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sanal para çözüm değil! Rusya yaptırımlardan kriptoyla kaçamayacak

Düzenleyen:
Sanal para çözüm değil! Rusya yaptırımlardan kriptoyla kaçamayacak

EKONOMİ Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekata karşı birçok ülke Rusya'ya karşı yaptırım başlattı. Ekonomik yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın kripto paralara yöneleceği düşünülüyor fakat finans uzmanları bu alternatifin pek de kolay olmayacağı görüşünde.

 

Mehmet Emin Arvas

ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Japonya ve dünyanın birçok ülkesi, tüm uyarılara rağmen Ukrayna’ya askerî harekât başlattığı için Rusya’ya şimdiye kadar eşi görülmedik bir mali yaptırım başlattı. Bu yaptırımların Rusya’yı dünya ticareti ve uluslararası finans sisteminden koparacağı, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına rağmen ülkede hayatı felç edeceği kaydediliyor. Çoğu kişi Rusya’nın bu sıkışmışlıktan kripto paralara yönelerek çıkacağını düşünüyordu. Finans uzmanları ise bunun pek de kolay olmayacağı görüşünde. Uzmanlara göre, nispî olarak sığ bir piyasa olması ve paraya tahvil edilebilmesindeki zorluk, Bitcoin gibi kripto paraları yaptırımlardan kaçış alternatifi olmaktan çıkarıyor. Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi’nde çalışan ve dijital varlıklarla ilgili güvenlik ve kara para aklama riskleri konularında araştırmalar yapan Yaya Fanusie, “Kripto pazarlarının boyutu ve ölçeği ile bu paralardaki likidite durumu, bankacılık ve diğer alanlardaki yaptırımların zararlarını telafi etmek için yeterli değil. Bu, maaşınızın bir aylığına bloke edilmesi ve sizin de kumbaranızdaki parayla geçinmeye çalışmanız gibidir” dedi.

BÜYÜK MEBLAĞLI İŞLEMLER FARK EDİLİR

Kripto paraların dünyada toplam piyasa değeri 1,9 trilyon doların üzerinde. Fanusie, “Rusya yaptırımlardan kaçmak için kripto paralara başvurmak istese de bunu yapamaz. Rusya ekonomisi çok büyük, kripto piyasası ise çok küçük. Üstelik, büyük meblağlı işlemler muhtemelen fark edilip işaretlenir” ifadesini kullandı.

Bitcoin ve alt coinler, belli bir merkez ve ülke sınırına tabi olmayıp işlemleri engelleyecek merkezi bir otorite bulunmasa da takipten tamamen kurtulmuş değiller. Kara parayla mücadele konularında çalışmalarda bulunan Sarah Beth Felix, “Ben size 5 dolarlık bir banknot verirsem, bunun izini bana kadar asla süremezler. Ama ben mesela Bitcoin cüzdanımla size para transfer edersem cüzdan kimliğimden yola çıkarak benimle ilgili bilgilere ulaşabilirler” diye konuştu.

PARAYI ELDE ETTİKTEN SONRA DA PROBLEM

Kripto paralarla ilgili bir problem de bir şekilde elde edildikten sonra bu paralarla ne yapılacağı… Daha önce ABD’de bankacılık düzenleme kurumunda görev yapan Amerikalı avukat Ross Delston, “Kripto para almak zordur, özellikle de büyük miktarlarda. Ama asıl problem, aldıktan sonra bunu kullanmakta. Rusya’nın kendisi üretemediği için en büyük ihtiyaçlarını karşılamak üzere başvuracağı büyük elektronik şirketleri, gıda ihracatçıları ve yedek parça imalatçılarının kendilerine kripto paralarla ödeme yapılmasını kabul edip etmeyeceklerini bilmiyorum" açıklamasında bulundu. 

 



Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...