Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sigara zamlandı kaçağa dikkat!

Sigara zamlandı kaçağa dikkat!

EKONOMİ Haberleri

Geçtiğimiz ay Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre sarmalık kıyılmış tütünde geçerli ÖTV oranı, yüzde 40'tan yüzde 55'e çıkarılmıştı. Bu gelişme sonrası sigara fiyatlarına zam beklentisi oluşmuştu. Dün de bu beklenti gerçekleşti. Paket başına 2 lira fiyat artışı yapıldı. Böylece en ucuz sigara 25.50 TL, en pahalı sigara 40 TL oldu.

2022 yılı itibarıyla ocak ve mart aylarında sigaraya paket başına toplam 6 TL'lik artış yapılmıştı. Sektör temsilcileri "Yapılan zamların ardından kaçak sigara pazarı daha da canlanabilir. Mevcut tedbirlerin artırılması gerekiyor. Aksi hâlde hem devlet hem de esnaf büyük gelir kaybına uğrayacak. Bu ticareti elinde bulunduran terör örgütlerine de daha fazla finansman sağlanmış olacak. Bu sebeple denetimlerin ve cezaların artması şart" çağrısında bulundu.

VERGİ KAYBI 30 MİLYAR TL

Türkiye'de tütün ticaretinde yasa dışılık oranı, tahminlere göre yüzde 20’yi aşmış durumda... 2021 rakamlarıyla, 30 milyar adet sigara kaçak olarak satıldı. Devletin buradan vergi kaybı da 30 milyar TL'ye dayandı. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında, yasa dışı sigara, tütün ve tütün mamulleri ticareti suçlarına, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Buna rağmen kaçağın önüne geçilemiyor. Son olarak İstanbul'da düzenlenen operasyonda beş şüpheli gözaltına alındı. Adreste yapılan aramalarda 5 ton kıyılmış tütün ile milyonlarca makaron ele geçirildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...