Rusya'nın petrol kozuyla ruble hızlı değerleniyor

Rusya'nın petrol kozuyla ruble hızlı değerleniyor

EKONOMİ Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle âdeta çöken ruble, savaş öncesinden bile değerli hâle geldi. 24 Şubat’ta 81 olan parite 66’ya geriledi.

Emtia üreticisi ve ihracatçısı konumunda bulunan Rusya; bu yönüyle, savaşın ülke ekonomisine olumsuz etkilerini minimum düzeyde hissediyor. Buğday, ay çiçeği, petrol ve gaz gibi oldukça hayati ürünlerde ciddi potansiyele sahip ülkede, millî para birimi rublede yaşanan değer kaybı son günlerde tam tersine döndü. Savaş öncesinde 80 seviyesinde bulunan, ardından 158’e kadar yüskelen dolar/ruble paritesi, dün 65 sınırına kadar geriledi. Moskova yönetiminin "ruble ile enerji satma" hamlesi, dolara ruble karşısında hızla değer kaybettirdi. Rusya Merkez Bankası da savaş başında faizleri yüzde 9,5'ten 20'ye çıkarmıştı. Ardından iki indirimle faizler, yüzde 14'e çekildi. Ülkede yıl sonu enflasyonu yüzde 18-23 bandında bekleniyor. Bu yıl Rus ekonomisinin yüzde 8-10 küçülmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi Gazprom, Avrupa'nın ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Şirketin net kârı, 2021'de, bir önceki yıla göre 135 milyar rubleden 2,1 trilyon rubleye çıkarak, tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bu arada Kremlin, rublenin altın ve çeşitli emtiaya endekslenmesinin istişare edildiğini de açıklamıştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...