Petrol fiyatlarında düşüş başladı! Brent petrol ne kadar oldu? (16 Mayıs 2022 petrol fiyatları)

Düzenleyen:
Petrol fiyatlarında düşüş başladı! Brent petrol ne kadar oldu? (16 Mayıs 2022 petrol fiyatları)

EKONOMİ Haberleri

Brent petrolün varil fiyatı yeni haftanın ilk iş gününde düşüşe geçti. Cuma günü 111,69 dolara kadar çıkan brent petrol, şuan 109,60 dolar seviyesine kadar düştü. ABD ham petrolü ise yeniden 109 dolara kadar düştü. “Bent petrol ne kadar? Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu?” soruları ise araştırılmaya başlandı. İşte petrol fiyatlarındaki son durum.

16 Mayıs Pazartesi gününe brent petrol düşüşle başladı. Düşüşteki neden ise dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’den gelen zayıf ekonomik göstergeler oldu. Peki brent petrol ne kadar oldu? Brent petrol kaç dolar? Çin etkisiyle brent petrol 110 doların altına gerilerken, ABD ham petrolü 109 dolara kadar düştü. 

BRENT PETROL NE KADAR? 

Cuma günü 111,69 dolara kadar çıkan brent petrolün varil fiyatı, haftanın ilk iş gününde 110 dolara kadar geriledi. ABD ham petrolü ise tekrardan 109 doların altına düştü. 

PETROL FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR? 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün nedeni ise Çin’de devam Covid-19 kısıtlamalarının sebep olduğu ekonomik gerilemeye yönelik endişeler ve petrol talebinde düşüş beklentisi etkili oldu. Açıklanan son verilere göre, dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden olan Çin’in Nisan ayı perakende satışları yıllık bazda yüzde 11,1 gerilerken, sanayi üretimi artış beklentisine karşın yüzde 2,9 düştü. Analistler, söz konusu verilerin durgun bir ekonomiyi yansıttığını belirtirken, ekonomik toparlanma için Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi gerektiğine dikkati çekti.

BENZİN VE LPG FİYATLARINA ZAM GELİYOR

Öte yandan sektör temsilcilerinden gelen son dakika bilgisine göre, bu gece yarısından itibaren benzin ve LPG’ye zam gelecek. Alınan bilgiye göre benzine 1 lira 68 kuruş, LPG’ye 40 kuruş zam gelecek. Gelen zamla birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul'da 22,8 TL’ye, Ankara’da 22,93 TL’ye ve İzmir’de ise 22,94 TL’ye yükselecek. LPG fiyatları ise İstanbul’da 11,25 TL’ye, Ankara’da 11,47 TL’ye ve İzmir’de 11,19 TL’ye çıkacak.

BRENT PETROL NEDİR?

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...