Dolarda zirve değişti! 16.35 TL’yi aşarak son 6 ayın zirvesini gördü

Düzenleyen:
Dolarda zirve değişti! 16.35 TL’yi aşarak son 6 ayın zirvesini gördü

EKONOMİ Haberleri

Haftaya yükselişle başlayan dolar kuru 16 lirayı görerek son 6 ayın zirvesini görmüştü. Bugün ise Dolar/TL 16.35 TL’yi aşarak zirvesini güncellemiş oldu. Özellikle Fed’in faiz artırımına gitmesi ve dünya genelinde artan enflasyon rakamları doların değer kazanmasına neden oluyor.

Geçtiğimiz hafta yükselişe geçen dolar kuru 16 TL’yi aşarak son 6 ayın zirvesini görmüştü. Bugün ise dolar 16,35 lirayı görerek yeni bir zirveye imza attı. Fed'in 50 baz puan faiz artırımına gittiği ve parasal sıkılaşmanın yol haritasını belirlediği toplantının tutanakları bu akşam Türkiye saatiyle 09:00'da açıklanacak. Yarın da TCMB faiz kararını açıklayacak.

DOLAR 16.35 TL’Yİ AŞTI 

Dolar TL kurunda 13,50 civarındaki yatay seyir bozulurken kur ivme kazandı. Güne 16,14 liradan başlayan dolar, saat 11.48 itibarıyla 16,35 TL seviyelerinde. Dolar kurunun 16,35 lirayı görmesiyle son 6 ayın zirvesini yenilemiş oldu. 

DEĞER KAYBI YÜZDE 20’YE YAKIN 

Merkez bankasının durumu yumuşatmak için dolar sattığı maliyetli müdahalelere rağmen, lira bu ay yüzde 8 ve bu yıl yaklaşık yüzde 19 değer kaybetti. Geçen Cuma günü TCMB verileri, merkez bankasının net uluslararası rezervlerinin 13 Mayıs'a kadar olan haftada 3.5 milyar dolar azalarak 11.53 milyar dolara düştüğünü gösterdi. Bankacılar, gelecek hafta bu rezervlerin 10 milyar dolar veya altına düşeceğini hesaplıyor.

Doların tekrar yükseliş ivmesine geçmesi ekonomik gidişat konusunda ülkede kaygı artarken Stockholm'deki SEB'de gelişen piyasalar baş stratejisti Per Hammarlund, durumu "Yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmak için şapkadan bir tavşan daha çıkarması gerekecek" dedi. Hammarlund, Lira üzerinde yüksek enflasyon, yavaşlayan büyüme işaretleri ve yanlış yönlendirilmiş para politikası tarafından baskı oluşturulduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...