Gıda krizi derinleşiyor: Sıradaki pirinç olabilir

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Gıda krizi derinleşiyor: Sıradaki pirinç olabilir

EKONOMİ Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya-Ukrayna savaşı krizleri beraberinde getirdi. Petrol krizi nedeniyle enerji maliyetleri yükselirken ihracat yasakları ve ülkelerin korumacı politikaları ile ülkeler olası bir gıda krizinin eşiğinde. Artan gübre maliyetlerinin fiyatlara da yansıması ile uzmanlar gözlerine pirince çevirdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi tarafından yayımlanan raporda pirinç fiyatlarının 5 ay üst üste artarak 12 ayın zirvesini gördüğü kaydedildi. Uzman isim pirince ihracat yasağı getirilmesi endişesini taşıdıklarını dile getirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı petrol krizinden sonra gıda kriziyle dünyayı yüz yüze bıraktı. Buğday üretiminin büyük bir payını elinde bulunduran Ukrayna’daki savaş buğday krizi endişelerini arttırdı. Buğdayın yanı sıra ayçiçek için olası kriz konuşulurken gözler bu sefer de pirince yöneldi. Rusya-Ukrayna savaşının etkisi, artan gübre fiyatları ve enerji maliyetleri küresel gıda fiyatlarında artışa neden oldu. İhracat yasakları ve diğer sorunlar hakkında uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi tarafından yayımlanan Mayıs verilerine göre, pirinç fiyatları beş ay art arda artarak 12 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Gıda krizi derinleşiyor: Sıradaki pirinç olabilir

PİRİNÇ FİYATLARINDA ARTIŞ

CNBC’nin haberinde, tahıllardan et ve yağlara kadar birçok gıdanın fiyatlarının arttığı belirtilirken, sırada en çok artış görülebilecek ürünün pirinç olabileceği aktarıldı. Açıklamalarda bulunan uzmanlar pirinç üretiminde herhangi bir sorun olmadığını söylerken, bununla birlikte artan buğday fiyatları ve daha yüksek çiftçilik maliyetleri, bir sonraki aşamada pirinç fiyatlarını izlemeye değer hale getireceğini vurguladı.

“İLERİYE DÖNÜK İZLEMEMİZ GEREKİYOR”

Japon bankası Nomura'nın baş ekonomisti Sonal Varma, "İleriye dönük pirinç fiyatlarını izlememiz gerekiyor, çünkü artan buğday fiyatları pirincin yerini almasına, talebin artmasına ve mevcut stokların düşmesine yol açabilir" dedi. Varma, “Korumacı önlemler aslında çeşitli nedenlerle küresel düzeyde fiyat baskılarını kötüleştiriyor" derken, “Çiftçilikler için yem ve gübre maliyetleri artıyor ve enerji fiyatları ekim maliyetlerine ekleniyor. Bu nedenle, ülkelerden daha fazla korumacılık görme riski var" diye konuştu. Sonal Varma, bununla birlikte, küresel pirinç stoklarının bol olduğunu ve Hindistan'da bu yaz hasadın iyi olması beklendiğinden, pirinç fiyatı risklerinin hala düşük olduğunu belirtti.

Gıda krizi derinleşiyor: Sıradaki pirinç olabilir

PİRİNCE İHRACAT YASAĞI GELEBİLİR

Reuters haber ajansı ise, Mayıs ayı sonlarında bir Taylandlı hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Tayland ve Vietnam, pirinç ihracatlarının fiyatını artırmaya yönelik bir anlaşma üzerinde görüşmelerde bulunduğunu belirtmişti. Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü kıdemli araştırma görevlisi David Laborde ise verdiği demeçte, “Hindistan'ın önümüzdeki haftalarda buğday ve şekerden sonrayı düşündükleri gibi pirinç ihracat yasağı getirmesinden çok daha fazla endişeleniyorum" dedi. Dünya Ekonomik Forumu'na göre Hindistan ve Çin, dünyanın en büyük iki pirinç üreticisi ve küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturuyor.

Gıda krizi derinleşiyor: Sıradaki pirinç olabilir

Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü Güney Asya bölge temsilcisi Nafees Meah de, küresel olarak artan enerji maliyetlerinin pirinç üretim maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...