Sakarya'da topraksız tarım merkezi: Yılda 1.250 ton domates üretilecek

Düzenleyen:
Sakarya'da topraksız tarım merkezi: Yılda 1.250 ton domates üretilecek

EKONOMİ Haberleri

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’ni açtı. Burada üretilen domatesler hem iç hem de dış piyasaya sunulacak. Merkezde ayrıca eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesinin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da yapılacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Akyazı ilçesi Kuzuluk Mahallesi'nde 25 dönüm alana kurulan jeotermal ısıtmalı Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nin tanıtım programı gerçekleşti.

Merkeze doğal salkım ve pembenin yanı sıra enjoy, pekbal, eto, vitrin, yeniçeri, jelibon domates çeşitlerinden 65 bin kök domates fidesi ekildi. Burada eğitim ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da yapılacak.

Sakarya'da topraksız tarım merkezi: Yılda 1.250 ton domates üretilecek

SON TEKNOLOJİYLE DONATILDI

Fidelerin boyunun yaklaşık 1 metre olduğuna dikkat çeken Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, topraksız tarım ile jeotermal ısıtma tekniğiyle üretilen domateslerin iç ve dış piyasaya sunulacağını söyledi. Projenin Türkiye'ye örnek olacağını belirten Başkan Yüce "Burası bir ilk. Tesis sayesinde tarım potansiyelimizi ve doğal kaynaklarımızı etkin bir biçimde kullanacağız. Proje için öncelikle 27 dekarlık bir alanda örnek bir sera inşa ettik. Seramızda ilk olarak domates çeşitleri üretimine başladık. Hasat zamanı geldi. İlk ürünlerimizi kısa süre içerisinde alacağız. 2 dekarlık alanda da paketleme ve otomasyon sistemleri kurduk. Tam otomasyonlu üretim sistemine sahip olan seramızda; ısıtma, havalandırma, sisleme, sulama ve gübreleme otomasyon sistemi ile yapılmakta teknolojinin tüm imkanları ile üretim kontrol edilmekte. Sera içerisindeki tozlaşmayı bambus arılarıyla yapıyor ve böylece biyoçeşitliliği sağlamış oluyoruz” dedi.

Sakarya'da topraksız tarım merkezi: Yılda 1.250 ton domates üretilecek

"KİMYASAL İLAÇ KULLANILMIYOR"

Yıl boyunca merkezde 1.250 ton üretim yapacaklarını paylaşan Başkan Yüce, üreticilere örnek olmayı hedeflediklerini ve şehrin tarımsal üretimine farklı bir soluk kazandıracaklarını dile getirdi. Yüce "Topraksız tarım sistemi sayesinde şehrimizdeki tarıma elverişsiz alanların nasıl değerlendirileceğini ve üretime dahil edilebileceğini hemşehrilerimize gösteriyoruz. En önemli avantaj; sera sayesinde birim alandan daha fazla ürün alıyoruz. Tarıma elverişsiz alanları en etkin şekilde kullanıyoruz. Ürünlerimiz daha hızlı büyüyor ve daha erken hasat imkanı elde ediyoruz. Yine seramızda topraktan kaynaklı hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesi olmuyor. Seranın topraksız olması nedeniyle kimyasal ilaç kullanımı ve toprakta kirlik oluşturacak katkılara gerek yok. Otomasyon sistemi sayesinde ise verimli bir sulama gerçekleştiriyoruz ve su tasarrufu sağlıyoruz. İnanıyoruz ki bütün bu özellikleri sayesinde Seracılık Mükemmeliyet Merkezi şehrimize, ülkemize ve bölgemize örnek olacak bir sistem olacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...