Türk tarımında bir ilk! 20 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek

Düzenleyen:
Türk tarımında bir ilk! 20 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek

EKONOMİ Haberleri

Bitki koruma ürünü üretiminde pek çok ilke imza atan ve yüzde 100 yerli üretim yapan Koruma Şirketler Grubu, tamamen ithal edilen bitki koruma ürünü aktif maddesi olan Acetamiprid’i üretmeyi başardı. Söz konusu madde dışarıdan yaklaşık 100 bin ton olarak ithal ediliyor. Buda 20 milyon dolar kayıp demek. Koruma Şirketler Grubu tarafından üretilen Benfluralin ve Bakır oksiklorür bitki koruma ürünü ile 20 milyon dolar kaybın önüne geçilecek. Öte yandan ihracata yönelik atılacak adımlarla da küresel pazarda yer alınması hedefleniyor.

Kimya sanayisinde yüzde 100 yerli sermaye ile ilklere imza atan Koruma Şirketler Grubu, 2021 yılında gerçekleştirdiği Benfluralin ve Bakır oksiklorür bitki koruma ürünü aktif maddelerinin üretiminden sonra kompleks reaksiyonlarla üretilen Acetamiprid aktif maddesini yüzde 99’luk saflıkta üretmeyi başardı. Gerçekleştirilen bu üretim ile yaklaşık 20 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek. 

20 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜCE GEÇİLECEK 

Bitki koruma ürünü üretiminde Türkiye’de öncü şirketlerin başında gelen Koruma Şirketler Grubu, tamamen ithal edilen bitki koruma ürünü aktif maddesinin üretimini başarıyla gerçekleştirdi. Yapılacak olan üretim ile 20 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmiş olacak. Ayrıca üretilen Acetamiprid, Türkiye için stratejik önemde bulunan çok sayıda bitkisel ürünü üründe kullanılıyor.

“YÜZDE 99 SAFLIKTA SENTEZLENDİ”

Tamamen yerli imkânlarla Avrupa standartlarında aktif madde üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü Kemal ARACI, “Çin şirketleri bu teknik maddenin en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Aktif madde üretimine başladığımızda bu ürün en önemli projemiz konumundaydı. Şu an Avrupa standartları olan yüzde 99’luk saflıkta Acetamiprid aktif maddesini üretebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk tarımında bir ilk! 20 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek

TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTILAR 

Acetamiprid’in stratejik bir aktif olduğunu vurgulayan Şükrü Kemal ARACI, “Türkiye’de bu seviyede ilk defa böyle bir bitki koruma ürünü aktif maddesi üretiliyor. Aslında bu projenin önemi buradan da ortaya çıkıyor. Birden fazla basamakta cereyan eden reaksiyonlar ve saflaştırma prosesi sonucunda üretim gerçekleştiriliyor. Pamuk, antepfıstığı, kiraz, şeftali, elma armut, bağ, domates, biber, hıyar, patlıcan, karpuz, gibi önemli tarım ürünlerinde çok yoğun şekilde kullanılan bu ürünün ülkemizde yerli imkânlarla üretilmesi bu projenin önemini daha da artırıyor.” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİMİZE BÜYÜK KATKI SAĞLIYACAK” 

Üretim projesine yönelik çalışmaları temellendirdikten sonra teknik bilgi düzeyi ve yetkinliği yüksek çalışan sayısının arttığını ve bu durumun Türkiye’nin dışa bağımlılığını sonlandıracak diğer aktif madde projeleri için de en önemli kilometre taşlarından bir tanesini oluşturduğunu belirten Şükrü Kemal ARACI, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye olarak yılda 1000 ton ürün ithal ediyoruz. Bu da 20 milyon dolarlık bir kayıp olarak karşımıza çıkıyor. İlerleyen zamanda bu miktarın tamamını karşılayabilir konumda olacağız. Acetamiprid’in ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Yaptığımız fizibilite çalışmalarıyla Çin’den sağladığımız tedarik fiyatının altında bir fiyatla bu üretimi gerçekleştireceğiz. Elde ettiğimiz avantajlardan önemli bir tanesi de ithal ürün bağımlılığından kurtulmuş olacak olmamızdır. Türk tarımının hizmetine sunduğumuz yüzde 100 yerli üretim aktif maddeler, ithal ürün bağımlılığına son verirken çiftçimizin hem daha az maliyetle hem de daha hızlı ve kolay şekilde ihtiyacını karşılamasını sağlayacağız.”

“KÜRESEL ÖLÇEKLİ ATTIĞIMIZ ADIMLARA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİK” 

“Firmamız açısından düşünürsek küresel ölçekli attığımız adımlara bir yenisini daha eklemiş olacağız. Geçtiğimiz yıl üretimini gerçekleştirdiğimiz 2 teknik maddeden sonra bu 3’üncü teknik maddeyi de faaliyete geçiriyor olmamız bunun en belirgin göstergesi konumunda.”

Türk tarımında bir ilk! 20 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek

“TÜRKİYE’NİN KÜRESEL PAZARDAKİ YERİ DAHA DA GÜÇLENECEK” 

“Acetamiprid projesinin ihracat açısından da potansiyeli çok önemli. Türkiye’nin jeopolitik konumu bizlerle lojistik açıdan büyük avantaj sağlıyor. Dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırdıktan sonra yurtdışındaki talepleri de karşılayabilecek potansiyelde olacağız. Bu alanda bölgemizde ve dünyada söz sahibi olma hedefiyle yola çıktık. Elde edilen başarı ile birlikte küresel teknik hammadde pazarında yerimiz daha da güçlenecek.”

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...