Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hayvan derisinden ‘helal’ katma değer!

Hayvan derisinden ‘helal’ katma değer!

EKONOMİ Haberleri

Pandemi dönemiyle sağlığa daha fazla önem vermeye başladık. Buna bağlı olarak takviye edici gıda ürünlerine de talep arttı. Dünya genelinde 4 milyar dolar pazarı olan jelatin ve kolajen de son yıllarda ilginin yoğun olduğu ürünler arasında yer alıyor.

Önder Çelik | BALIKESİR

Özellikle helal üretim olması, sığır derisinden üretilen bu ürünlerin gönül rahatlığıyla tercih edilmesini sağlarken, protein kaynağı jelatin ve kolajen yatırımında Türkiye hedef büyüttü. Pandemi döneminde Balıkesir’de kurulan Gelner Gıda, kısa sürede Avrupa ve ABD’ye gerçekleştirdiği ihracatla, 2022 yılı ilk yarısında 3 bin ton olan üretimini yıl sonunda 4 bin tona yükseltecek. Jelatin üretimini Balıkesir fabrikalarında basın mensuplarına anlatan Gelner Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, “Üretimimizin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz. Kurulduktan hemen sonra Amerika’ya katma değeri yüksek ihracat gerçekleştirmeye başladık. İlk jelatinimiz çıktı, 6 ayda ABD'ye 18 konteyner ürün gönderdik. 80 senelik dericiyiz Amerika'ya bitmiş deri olarak 80 dolar ihracat yapamadık ama fabrika açtık, 18 konteyner gönderdik” dedi.

HEDEF ‘SIFIR ATIK’

Türkiye'de ölçeği büyütmek ve kaliteyi yükseltmek gerektiğini kaydeden Uyguner, “2 yılda üretimimizi 9 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Yatırımlarla yüzde 100’ün üzerinde büyüyeceğiz. Kolajen ve jelatinin dünyadaki pazar payı 4 milyar dolar. Jelatinin kilogram fiyatı 5 ila 9 dolar arasında değişiyor. Kolajen, jelatine göre 1.5 kat daha katma değerli bir ürün. Ağustos ayı itibarıyla seri kolajen üretimine başlayarak ihracata odaklanacağız. Türkiye kolajen pazarında çok yeni. Jelatinde bütün Avrupa'ya ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Fransa’nın en büyük market zinciriyle çalışıyoruz” diye konuştu. Sıfır atığa odaklandıklarını anlatan Burak Uyguner, “Atık diye bir şey yok, az inovasyon var” sözünü ilke edindiklerini ve bu kapsamda hayvansal ürünlerin ekonomiye kazandırılması için yeni Ar-Ge çalışmaları yürüteceklerini söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...