Üç büyük zincir markete kötü haber! Fahiş fiyatların cezasını ödeyecekler

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Üç büyük zincir markete kötü haber! Fahiş fiyatların cezasını ödeyecekler

EKONOMİ Haberleri  / Haber Merkezi

Rekabet kurumu fahiş fiyatla mücadele kapsamında başta zincir marketler olmak üzere tüm marketlerde denetimlerini sürdürüyor. Geçen sene rekabet soruşturması kapsamında zincir marketlere 2.7 milyar liralık cezaya kesen Rekabet Kurumu’na, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile dava açıldı. Yüklü miktarda ceza kesilen zincir marketlerin açtığı dava reddedildi.

Fahiş fiyat uygulaması nedeniyle Rekabet Kurulu bazı zincir marketlere toplam 2.7 milyar liralık para cezası kesmişti. Hazırlanan 208 sayfalık raporda market yetkililerin WhatsApp yazışmaları da yer almıştı. Fahiş fiyatla mücadele kapsamında verilen yüklü miktar cezaya itiraz eden BİM, Carrefour ve Migros Kurul’un itirazına cevap geldi.

“DELİLLER İSPATLANAMAZ”

Zincir marketlerin itirazında, “Masak tarafından elde edilen bilgilerin rekabet soruşturmasında kullanılmasının hatalı olduğu, hukuka aykırı bir şekilde verilen tedbir kararı ile elde edilen delillerin ispat vasıtası olamayacağı, savunma istem yazısında isnat edilen iddiaların açık bir şekilde belirtilmediği, karar kapsamında ilgili ürün ve coğrafi pazar tanımlamasının yapılmadığı” ifade edilmişti.

MAHKEME TALEBİ REDDETTİ

Bunun üzerine mahkeme yapılan itirazları değerlendirdi. Migros Ticaret Anonim Şirketi, Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi Anonim Şirketi ve Bim Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi'nin Ankara İdare Mahkemesi nezdinde Rekabet Kurumunun rekabet ihlali nedeniyle almış olduğu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile açmış oldukları davada yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Ayrıca İdare Mahkemesince Savola Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin açtığı davada yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Rekabet Kurumu, geçen sene ekim ayında 5 zincir markete ve bir yağ şirketine 2,7 milyon TL’lik idari para cezası kesmişti. Rekabet Kurumu’nun verdiği cezaya göre BİM 958 milyon TL, A101 647 milyon TL, Migros 518 milyon TL, Şok 384 milyon TL, CarrefourSA 142 milyon TL ödeyecek. Suudi sermayeli sıvı gıda şirketi Savola'ya ise 22 milyon TL ceza kesilmişti.

CEZAYA İTİRAZ ETTİLER

Bazı marketler cezaya itiraz edeceğini dile getirmişti.  Ocak ayında Rekabet Kurumu, şirketlere rekabeti ihlal nedeniyle verdiği ceza kararının gerekçesini delilleriyle birlikte açıklamış, kararda yer alan dokümanlarda marketlerin ve yağ şirketinin fiyat koordinasyonu yaptığı görülmüştü.

YAĞ MARKASINA 22 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Rekabet Kurulu kararında, Savola tarafından tedarik edilen muhtelif markalı sıvı yağ ürünlerine ilişkin A101, BİM, CarrefourSA, Migros ve Şok arasında Savola aracılığıyla fiyatların ve fiyat geçişlerinin koordinasyonunun sağlandığı ve piyasanın organize edildiği tespiti yapılmıştı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...