Kadınlar ‘mavi kantaron’ ile kazanacak

Kadınlar ‘mavi kantaron’ ile kazanacak

EKONOMİ Haberleri

ABC Deterjan’ın her yıl kadın çiftçiler ile farklı bir bölgede farklı bir tıbbi ve aromatik bitkiye destek verdiği kurumsal sosyal sorumluluk projesi ‘ABC ile Yerli Yerinde’ beşinci yılında Kars’ın Oğuzlu köyünde mavi kantaron bitkisi ile 20 kadının hayatına dokunacak.

ÖNDER ÇELİK | KARS

Osmaniye, Ordu, Bursa ve İzmir’in ardından seçilen Kars’ta ilk etapta 5 dekar alanda üretilecek mavi kantaron; özü ve yağıyla kozmetik/kişisel bakım sektöründe kullanılıyor. Mavi kantaronun 100 gramının değerinin 45 lira olduğu düşünüldüğünde ilk yıl 250 kilogram mavi kantarondan 125 bin lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Kadın kooperatifinin tesisinde oluşturulan yağ yapımı için kullanılacak distilasyon ve soğuk sıkım makineleri sayesinde ziyan olan pek çok tıbbi ve aromatik bitkinin de yağ hâline getirilmesiyle bölgeye katkısı 7 milyon 250 bin TL’yi bulacak.

HEDEF 500 KADIN ÇİFTÇİ

Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle yürütülen projenin tanıtım toplantısında konuşan ABC Deterjan Pazarlama Direktörü Deniz Özyer “2017 yılında Osmaniye Bahçe’deki safran çalışmamızı 2018’de Ordu Perşembe’de taflan ile 2020’de ise Bursa Karacabey Dağkadı’da ekinezya, 2021’de İzmir Menemen’de aynısefa bitkisi ile devam ettirdik. Bu yıl da Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün kapısını çaldık. Mavi kantarondan ilham alan ABC Bulaşık Deterjanı üreteceğiz. Bu üründen gelen tüm kârı da projeye bağışlayacağız. Osmaniye Bahçe, Ordu Perşembe, Bursa Dağkadı, İzmir Menemen ve son olarak Kars Oğuzlu ile birlikte yaklaşık 350 kadın bu proje sayesinde gelir elde edebiliyor. 2025’e kadar proje sayesinde 500 kadının gelir elde etmesi için çalışacağız” dedi.

Projenin STK ortağı Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sondem Yıldırım da peygamber çiçeği olarak da bilinen mavi kantaronu ‘Kars’ın mavi yıldızı’ olarak tanımlayarak şöyle konuştu: ABC Deterjan yetkilileri ile görüştükten sonra 20 kadın çiftçi sevinçten havalara uçtuk. Kişisel olarak aromatik yağ yapımı çabalarım uzun zamandır sürüyor. Artık hem tesisimiz var hem de bol miktarda yağ üretebilecek makinelerimiz var. Şimdilik 5 dönümlük alanda ekim yaptık, bu daha sonra 10 dönüm hatta neden 100 dönüm olmasın diye düşünüyoruz. Aromatik yağ yapımı çalışmalarımızı çevre köylere yaymayı hayal ediyoruz. Ürettiğimiz yağları dünya pazarında da pazarlamayı planlıyoruz.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...