5 kentte petrol heyecanı! 'Şarıl şarıl aktı' diyerek anlattılar: İkramiye verip üzerini kapatmışlar

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
5 kentte petrol heyecanı! 'Şarıl şarıl aktı' diyerek anlattılar: İkramiye verip üzerini kapatmışlar

EKONOMİ Haberleri  / İHA

Petrol yatakları konusunda Türkiye'nin en zengin bölgesi olan Güneydoğu Anadolu, son günlerde yeniden gündemde. Bazı illerden gelen haberlerin ardından özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Mardin'de bulunan 100'e yakın sahada yeniden araştırma yapılmasını isteyen bölge halkı, "Bizim petrol bulduğumuz yerlerin üzeri kapatıldı. Hiçbir çalışma yapılmadı. Petrol çıktığını gözlerimle gördüm. Şarıl şarıl petrol aktı. Oranın üstü kapatıldı. Çalışmalardan sonra bize ikramiye verildi. Biz neden ikramiye verildiğini sorduğumuzda çalışmalarda petrol bulunmasından dolayı ikramiye verdiklerini söylediler" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son birkaç aydır yürütülen çalışmalar neticesinde petrol gibi yakıt kaynaklarının bulunması Adıyaman, Diyarbakır, Siirt ve Mardin gibi petrol yataklarının bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni rezerv heyecanı yaşattı. Şanlıurfa ve Diyarbakır’da son yıllarda yeni açılan petrol kuyuları ve Adana Ceyhan’daki üstü betonla kapatılan kuyuda petrol tespit etmesi üzerine umutlanan bölge halkı, tüm Anadolu’da yeniden araştırma çalışması yürütülerek bölgedeki petrol yataklarının tespit edilmesini istiyor.

GÜNDE 30 TANKER HAM PETROL HATAY'A TAŞINIYOR

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bölge halkı yaklaşık yarım asırdır yürütülen petrol arama ve kuyu açma çalışmalarında Fırat Havzası olarak da tabir edilen Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman üçgeninde bulunan yaklaşık 300 kuyudan petrol çıkarıldığını ileri sürerken günlük yaklaşık 20-30 tanker ham petrolün rafinerilerde işlenmek üzere Hatay’a taşındığını belirtiyor. 

GAZİANTEP-ADIYAMAN HATTINDA 4 KUYU

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketinin 1986 yılında Gaziantep ve Adıyaman'da yürüttüğü arama faaliyetlerinde çalıştığını belirten Gaziantepli Ahmet Ateşli, Gaziantep’in Araban ilçesi ile Adıyaman’ın Besni ilçesi arasında bulunan 4 ayrı noktada petrol bulunduğunu ve yeterli seviyede olmadığı gerekçesiyle üzerinin beton ile kapatıldığını kaydetti.

"GÖZLERİMLE GÖRDÜM, ŞARIL ŞARIL PETROL AKTI"

Adana’nın Ceyhan ilçesinde yıllar önce kapatılan kuyularda 1 milyar dolar değerinde petrol rezervi keşfedilmesi ile heyecanlandığını anlatan Ateşli, Gaziantep ve Adıyaman’da yürüttüğü petrol arama çalışmaları sırasında ciddi rezervler keşfedildiğini vurguladı. TPAO’nun 1986 yılındaki çalışmalarında işçi olarak görev yaptığını paylaşan Ateşli, "Bizim petrol bulduğumuz yerlerin üzeri kapatıldı. Hiçbir çalışma yapılmadı. Biz oradaki rezervlerin çıkarılarak Türkiye’ye kazandırılmasını bekliyorduk. Araban’daki çalışmalarda yerden petrol çıktığını gözlerimle gördüm. Şarıl şarıl petrol aktı. Oranın üstü de kapatıldı. Kahta’nın karşısında bin 500 metre yükseklikte bir noktada daha bulduk. Hiçbir çalışma yürütülmedi. Hatta çalışmalardan sonra bize ikramiye verildi. Biz neden ikramiye verildiğini sorduğumuzda çalışmalarda petrol bulunmasından dolayı ikramiye verdiklerini söylediler" ifadelerini kullandı.

"REZERVLER BETONLA KAPATILDI"

Kendisinin katıldığı çalışmaların üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen tek bir adımın atılmadığını sözlerine ekleyen Ateşli, "Bulduğumuz yerlerin hepsinin üstü kapatıldı. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Hatta benim ilk SGK girişim TPAO üzerinden oldu. O dönem verdikleri SGK kayıt belgesini hala saklarım. Her kapatılan yer için ‘Burada bir şey yok’ diyorlardı. Nasıl bir şey yok. Hepsinin üzeri betonla kapatıldı. Adana’da yaşanan durumun aynısı bu bölgeler için de olabilir. Zaten arama yaptığımız bölgelerin kayıtları hala duruyordur. TPAO tekrardan bu noktalara bakmalı" dedi.

"CEYHAN İLE HEYECANLANDIK"

Araban’da 1990’lı yıllarda petrol arandığını ve arama çalışmalarına şahit olduğunu söyleyen Erol Sülüker, "Adana Ceyhan’da bulunan petrol ile heyecanlandık, gururlandık. Burada yeniden araştırma yapılıp, bu kuyuların aktif hale geçirilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

YARIM ASIR ÖNCE AÇILAN KUYULARA BETONLU ÖNLEM

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Malatya’nın Akçadağ ilçesinde de petrol ve doğalgaz heyecanı yaşanıyor. Bölge halkı 50 yıl önce bin 200 metre rakımda petrol araması yapıldığını ve açılan yaklaşık 15-30 arası kuyunun üzerinin beton ile kapatıldığını iddia etti. Aramalarda doğalgaz da bulunduğunu kaydeden bölge halkı, Akçadağ ilçesine bağlı Ilıcak Mahallesi Sivri mevkiinde 1969 ila 1970 yıllarında gerçekleştirilen aramalar sonrasın kapatılan kuyularda yeniden çalışma yapılmasını istiyor.

Yıllar sonra bölgeyi ziyaret eden 2001- 2007 yılları arasında Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevinde bulunan daha sonra ise emekli olan 69 yaşındaki Ilıcak Mahallesi sakinlerinden Abuzer Aslan öğrencilik yıllarında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü tarafından bölgede petrol araması yapıldığını belirterek ,"55 yıl sonra buraya geldim yeni bir çalışmanın yapılması ülkemize bu sıkıntılı dönemde bir kaynak olacaktır" ifadelerini kullandı.

"SUDA PETROL KATKISININ OLDUĞUNU GÖZLERİMLE GÖRDÜM"

Öğrencilik yıllarında bölgede bir süre işçi olarak çalıştığını kaydeden Aslan,"1967 yılında lise birinci sınıfta öğrenci idim. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü Sivri denilen bölgede petrol arama çalışması yaptı. Bu arada 50 gün çalıştım. Bir iki yıl çalışma yapıldıktan sonra su çıktığını ve petrol bulamadıklarını söyleyerek kuyuları kapattılar. Burada çıkan suda petrol katkısının olduğunu güzergahında siyah bir leke bıraktığını kendi gözlerimle gördüm'' şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...