Rusya'dan Akkuyu'ya 'peşin' yatırım! Projenin yüzde 75'ini karşılayacak

Düzenleyen:
Rusya'dan Akkuyu'ya 'peşin' yatırım! Projenin yüzde 75'ini karşılayacak

EKONOMİ Haberleri

Türkiye ile Rusya'nın ortak projesi olan ve Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Rus Rasatom şirketi, projenin yüzde 75'ini tamamlayacak olan 15 milyar dolar parayı gönderiyor. Santralin Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olduğu bilinirken, tamamlanan santral enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ve ülkenin gücüne güç katacak.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı işgal girişimi hız kesmeden devam ediyor. Bu süreçte başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülke, Putin önderliğindeki Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlara rağmen Ukrayna topraklarındaki ilerleyişini sürdüren ve geri adım atmayan Rusya'nın ekonomik olarak zorlanacağı iddia edildi ve bu yaptırımların Türkiye-Rusya ortaklığı ile yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nde finans sorununa neden olabileceği öne sürüldü.

RUSYA'DAN 15 MİLYAR DOLAR SICAK PARA AKTARIMI

Bloomberg'in haberine göre; Türkiye ile Rusya arasındaki en büyük projelerden biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde önemli bir gelişme yaşandı. Projeyi yapan Rasatom şirketi, santralin tamamlanması için 15 milyar dolar sıcak para aktarımı yapacak.

Rus şirket, geçen hafta ödemenin ilk kısmı olan 5 milyar doları yatırdı. 10 milyar dolarlık bir ödeme bu hafta yapılacak. Gelecek hafta ise son kısım olan 5 milyar dolar gönderilecek ve ödeme tamamlanacak.

İDDİALAR ORTADAN KALKTI

Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki işgal girişimi ile birlikte birçok ülke tarafından Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle projenin sekteye uğrayacağı iddia ediliyordu. Rusya'nın finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği, projenin yarım kalacağı şeklinde bilgiler kamuoyuna pompalanıyordu. Ancak yapılan 15 milyar dolarlık yatırım ile bu iddialar tamamen ortadan kalktı.

PROJE 20 MİLYAR DOLARA TAMAMLANACAK

Türkiye ve Rusya ortaklığı ile yapılan dev projenin maliyeti 20 milyar dolar olarak biliniyor. Rus şirketin yaptığı 15 milyar dolar ile projenin yüzde 75'i tamamlanabiliyor. Rasatom, 2 yıl sonraki ödemelerin bile ücretini şimdiden gönderdi. Bu gelişme ise Türkiye'ye jest olarak yorumlanıyor.

İLK ÜNİTESİ 2023'TE DEVREYE GİRECEK

Türkiye’nin ilk nükleer gücü olacak olan Akkuyu nükleer güç enerji santrali, Mersin'in Gülnar ilçesinde inşa ediliyor. İlk ünitesi 2023'te devreye girecek olan santral, tek başına Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebini, İstanbul'un ise elektrik talebinin yüzde 90'ını karşılayabilecek.

Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olan Akkuyu Nükleer Güç Enerji Santrali, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, ülkenin gücüne güç katacak. 4 reaktörden oluşan tesiste, her bir reaktör bin 200 megavat olacak.

Toplam kurulum gücü ise 4 bin 800 megavat olan santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...