Son dakika! Bakan Muş duyurdu: İhracatta yeni rekor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Son dakika! Bakan Muş duyurdu: İhracatta yeni rekor

EKONOMİ Haberleri  / AA

Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olmuştur" dedi. Bakan Muş, bu rakamın ulaşılan en yüksek Eylül ayı ihracat rakamı olduğunu açıkladı.

Son dakika ekonomi haberi: Ticaret Bakanı Mehmet Muş,Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin de katılımıyla Trabzon'da bir otelde düzenlenen toplantıda, eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

YÜZDE 9,2'LİK ARTIŞ

Bakan Muş, Türkiye'nin, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının 9 ayında da sürdürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olmuştur. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır. Böylelikle 2022 yılının ilk 9 ayının tamamında aylık olarak en yüksek ihracat rakamlarına ulaşmış bulunuyoruz. 2022 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracatımız ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış ile 188,2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans göstermiştir. Eylül ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 26 oranında artışla 55,6 milyar dolara ulaşmıştır. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız 33 milyar dolar olmuştur."

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ TUTULDUĞUNDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 100'Ü AŞTI

Ocak-Eylül dönemi ithalatının yaklaşık üçte birinin enerji ithalatından kaynaklandığını belirten Muş, "Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmaya başlamıştır. Söz konusu artış Ocak-Eylül döneminde de devam etmiş olup, toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 150 artarak 12,1 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Nitekim, eylül ayında altın ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

Son dakika! Bakan Muş duyurdu: İhracatta yeni rekor

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...