Kemer sıkmaya karşı Roma'yı da yaktılar

Kemer sıkmaya karşı Roma'yı da yaktılar

Ekonomi Haberleri

İtalya'da 'ekonomik tedbir paketini' protesto eden gruplar, Ekonomi Bakanlığı'nın önünü ateşe verdi. Roma'da 3 gündür hayat durdu.

Son aylarda Almanya ve Fransa'daki güçlü verilerin etkisiyle "toparlanıyor gibi" gözüken Avrupa ekonomisinin başı, güneyin problemli ülkeleri sebebiyle dertte. İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'da hükümetlerin, ekonomilerini toparlamak için 2014'te de "kemer sıkma" politikalarına devam edeceğini açıklaması, sosyal huzursuzlukların artmasına sebep oldu.

ROMA'DA HAYAT DURDU
İtalya'nın başkenti Roma'da 3 gündür devam eden grev ve gösteriler yüzünden hayat durma noktasına geldi. Hükümetin geçen hafta açıkladığı "ekonomik tedbir paketini" protesto etmek için sokaklara dökülen göstericiler, Roma'nın ana meydanları ve resmi binalarının da bulunduğu güzergahta yürüyüş yapıp slogan attılar. Torino-Lyon arasında yapılması planlanan hızlı tren projesini, "kaynakların sosyal hizmetlere ayrılması gerektiğini" savunarak protesto eden grubun başını çektiği eylemlere; işçi sendikaları, öğrenciler, 'herkese ev' hakkını savunan dernekler, göçmenler gibi toplumun her kesiminden kalabalıklar katıldı. Ekonomi Bakanlığı binası, gerilimin en çok yükseldiği yerlerden oldu. Burada göstericiler ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Bazı göstericiler çöp bidonlarını ateşe verdi. Çok sayıda ses bombası ve meşale atıldı. Polis, âdeta Roma'yı yakan göstericilere karşı biber gazıyla karşılık verdi. Protestocuların bazıları polise taş, sopa, şişe fırlattı. 70 bine yakın kişinin katıldığı gösterilere karşı 4 bin polis görev aldı. Bazı güvenlik görevlileri yaralandı. Onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, göstericilerin arasına sızarak şiddet olaylarını tırmandırmak isteyen provokatörler de bulunuyor. Roma'da olaylar yüzünden başta ulaşım olmak üzere birçok sektörde aksaklıklar yaşandı. 173 uçuş iptal edildi, tren ve otobüs seferleri etkilendi. Olayların yaşandığı güzergahlarda bulunan dükkanlar kepenk indirdi.


PORTEKİZ DE KARIŞTI
Portekiz'de de hükümetin 2014 yılı bütçesinde 3 milyar 900 milyon euro tasarruf öngörmesi ve memurlar ile emeklilerin maaşlarında kesinti yapmaya gitmesi, sokakları karıştırdı. Başkent Lizbon'da binlerce kişi hükümeti istifaya çağırdı ve erken seçim çağrısında bulundu. Porto'da da on binlerce kişi, maaş indirimini protesto etti. Portekiz'de aylık 600 eurodan fazla kazananların maaşlarında, yüzde 2.5 ila yüzde 12 arasında değişen kesintiler yapılacak. 1.500 eurodan düşük maaş alan memur bulunmazken, 2011 yılında da kesinti yapılmıştı. Ülkede vergi indirimi düşünülmüyor, benzin, alkollü içecekler ve sigaraya zam yapılması planlanıyor.


İSPANYA SIKMAYA DEVAM
İspanyol hükümeti,?2014 ve 2015 yılı bütçe taslak metinlerinde, ekonomik krizle bağlantılı olarak kemer sıkma politikalarına devam edeceğinin sinyallerini verdi. Buna göre 17 özerk yönetiminden, gelecek iki yılda yaklaşık 8.5 milyar euro tasarruf yapılması ve vergilerin artırılması talep edilecek. İspanyol hükümetinin, bu yıl yaptığı vergi artışlarını 2014 yılında da muhafaza etmeyi planladığı ve gelecek yıl emeklilik sisteminde reform yaparak yeni tasarruflara gideceği de ifade edildi. 2007 yılında ekonomik krize giren İspanya'da işsizlik oranı mevcut durumda yüzde 27'ye ulaşmış durumda.


YUNAN İŞÇİLER DE DERTLİ
Yunanistan'da ise Maliye Bakanı Yannis Sturnaras'ın bir televizyon programında, ''500 euro maaşla geçinmenin ne demek olduğunu biliyorum'' şeklinde konuşması üzerine belediye çalışanları gösteri düzenledi. Bakanlık binası önünde toplanan çalışanlar, Sturnaras'ın ailesini eleştiren bir afiş açarak, "Biz Sturnaras'ın annesi ve kayınvalidesi için elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırız" şeklinde slogan attı. Sturnaras,?"Benim kendi aile çevremde az para ile geçinen çok kişiler var. Mesela annem ve kayınvalidem" şeklinde konuşmuştu. Ülkede sürekli artış gösteren işsizlik, bu yılın temmuz ayında yüzde 27.6'ya yükseldi. İşsizlikte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 oranında artış yaşandı.


nbsp;Kemer sıkmaya karşı Roma'yı da yaktılar
Roma'da Ekonomi Bakanlığı binasının önünde polis ve göstericiler çatıştı. Eylemciler meşalelerle çevreyi ateşe verdi. Ortalık savaş alanına döndü.


nbsp;Kemer sıkmaya karşı Roma'yı da yaktılar

Lizbon'da sokakları dolduran binlerce kişi hükümeti istifaya davet etti ve erken seçim çağrısında bulundu.

nbsp;Kemer sıkmaya karşı Roma'yı da yaktılar

Yunanistan'da çalışanlar, Maliye Bakanı Sturnaras'ı protesto etti.




Ö.?FARUK BİNGÖL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...