Kiracılar depozito bedelini nasıl geri alabilir?

Düzenleyen:
Kiracılar depozito bedelini nasıl geri alabilir?

EMLAK Haberleri

Ev sahipleri ve kiracılar arasında her dönem güncelliğini koruyan konuların başında depozito bedeli geliyor. Depozito, en kısa anlamıyla “güvence bedeli” olarak biliniyor.

Ev kiralama işlemlerinde kiracıların ev sahibine ödediği depozito bedeli ile, kiracıların yaşayacakları gayrimenkulde ileriki bir zaman içerisinde verebileceği zararlara veya borç bırakarak taşınması gibi durumlara karşı bir teminat olarak görülüyor. Kira sözleşmesi sona erdirildiğinde ise ev sahibinin kiracıya depozito bedelini en geç üç ay içerisinde geri ödemesi bekleniyor. Burada önemli olan, ev sahibinin kiraladığı dairede ispatlanabilir herhangi bir maddi zararla karşılaşmamış olması.

Depozito bedeli, Borçlar Kanunu’nun 342. maddesinde açıkça “Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.” şeklinde yer buluyor.

Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesine göre depozito bedeli üç aylık kira ücretinden daha fazla olamıyor. Örneğin, aylık 2.000 TL bedelle kiralanan bir daire için ev sahibinin talep edebileceği en yüksek depozito bedeli 6.000 TL’yi geçemiyor.

Depozito ödeme biçimi nasıl olmalı?

Borçlar Kanunu’nu, depozitonun ödenme biçimini de içeriyor. Buna göre, depozito olarak nakit verilmesi kararlaştırılmışsa, ödeme vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor ve taşınmaz sahibinin izni olmadan çekilemiyor.

Depozitonun “kıymetli evrak” olarak verilmesi söz konusu olduğundaysa, kıymetli evrak bankada depoya konuluyor. Bankanın nakit ya da kıymetli evrak olarak kararlaşıtırılmış depozito bedelini geri verebilmesinin koşulları; iki tarafın anlaşmış olması, icra takibi veya mahkeme kararı. 

Depozito nasıl geri alınır?

Kiracılar, söz konusu taşınmazdaki kiralama süresince bir zarar oluşturmamışsa depozito miktarını geri alıyor. Taşınmazın sahibi kiracıya bir dava açması halinde bu gelişmeyi sözleşmenin bitimini takiben üç ay içerisinde bankaya yazılı olarak bildirmek zorunda.

Kaynak: Zingat.com

Düzenleyen:  - EMLAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...