Bakan Kurum: 1,5 milyon konut dönüşecek

Bakan Kurum: 1,5 milyon konut dönüşecek

EMLAK Haberleri

Nisan ayı itibarıyla yapısal reform atağına hazırlanılırken, yeni dönemde her şehir kendine özgü kentsel dönüşüme de sahne olacak. Yılda 300 bin riskli konutu dönüştürmeyi hedefleyen hükûmet, kentsel dönüşümün yeni yol haritasını da çizdi. Yüksek katlı konut projeleri tarihe karışacak.

NECMİ ÇİÇEKÇİ

Hastaneleri, okulları, yolları, altyapısıyla şehirleri yeniden inşa ettiklerinin altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "2023, 2053 hatta 2071'in Türkiye'si için canla başla çalışacağız" dedi.
Bakan Kurum, kentsel dönüşümde hedeflerinin 2023'e kadar 1,5 milyon konutu dönüştürmek olduğunu anımsattı. Bakan Kurum şöyle devam etti: Yenilenmesi gereken 6,7 milyon konutumuzu da inşallah 20 yıl içerisinde dönüştürmek suretiyle Türkiye'de artık bir riskli bina olsun istemiyoruz. Belediyelerimizle birlikte yürüteceğimiz, bizim Toplu Konut İdaresi eliyle yapacağımız 40 bin konutun haricinde, İller Bankası kanalıyla 4 milyar liralık bir kredi kaynağını da belediyelerimize vermek suretiyle kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmış olacağız. Burada yüzde 50'ye kadar kredi faizinde hibe desteği vererek kentsel dönüşüm için önemli bir süreci de başlatmış olacağız.

TÜM ŞEHİRLERİMİZ DÖNÜŞECEK
Bakan Kurum, 81 ilde Mekânsal Stratejik Plan yapılması gerektiğini vurgulayarak, bunu "Şehrin geleceği, nüfusu, altyapısı, üstyapısı, gerekli olan her şeyi planlamak" dedi. Şehirlerin bir an önce dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Kurum "Bizim bakanlığımız döneminde yapmamız gereken en önemli işin de kentsel dönüşüm olduğunu düşünüyoruz. Buna ilişkin yapacağımız stratejik eylem planı, mekânsal planımız da bunun altlığı olacak. Biraz daha planlı bir şekilde bütün şehirleri dönüştüreceğiz ve olması gereken, hak ettiği konuma da şehirlerimizi getireceğiz" diye konuştu.

KONUTA ARZ-TALEP DENGESİ SAĞLAYACAĞIZ
İnşaat sektörünü şaha kaldıracak bir dizi düzenlemeyi de hayata geçirdiklerini belirten Bakan Kurum "Öncelikli olarak Konut Piyasası Takip Sistemini hayata geçirdik. Sistemle beraber Türkiye'nin gayrimenkul üretimini ve bunların satış faaliyetlerini izleme, değerlendirme imkânına kavuşuyoruz. Doğru verileri üretip geleceğe yönelik planlamamızı daha sağlık yapıyoruz. Şu anda, taşınmazların boş mu dolu mu, sıfır konut mu ikinci el mi olduğu konusunda sağlıklı veriyi üretiyoruz" diye konuştu. Kurum "Kentsel dönüşümde yılda bir şehirde 10 bin konut satılıyorsa, siz 15 bin konut yaparsanız, o 5 bin arz fazlası olur. Tüm Türkiye'de yılık 1 milyon 200 bin konut endeksliyoruz. Bunun 600 bini yeni, 600 bini de ikinci el konutlar. Bu dağılımı dengeyi ona göre takip etmemiz lazım" dedi.

VATANDAŞ MAĞDUR OLMAYACAK
Bakan Kurum vatandaşın mağduriyet yaşamaması, inşaatlardaki kalite ve müteahhitlik sorunlarına ilişkin çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kurum, şöyle devam etti: Bu ay içinde bir yönetmelik yayınladık. Buna göre müteahhitler için belirli bir ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olma zorunluluğu getirdik. Yine vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, inşaatların yapımı esnasında kullanılan betonun denetimi için çipli beton uygulamasına geçtik. Kısa adı EBİS olan bu sisteme geçildikten sonra devam eden 19 bin inşaattan toplam 561 bin çipli beton alımı yaparak denetimi gerçekleştirdik. Bakanlığımızca sistemin takibini yapmaya devam ediyoruz.

Düzenleyen:  - EMLAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...