Kakule. Yemekten sonra yaşanan şişkinliği gidermek için kakule çiğnenebilirsiniz. , Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan ve şişlinlikten şikayetçi olanlara önerilerde bulundu. ,Maalesef şişkinlik ve gaz çoğumuzun sorunu... Özellikle yemek yedikten sonra son derece can yakan ve hayat kalitesini düşüren bu durumdan basit çözümlerle kurtulabilirsiniz. ,Sistemde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilmeye yol açar ki, uyarılan sinir uçları sayesinde karın ağrısı, düzensiz tuvalete çıkma, sık geğirme, kontrolsüz yellenme, nefes darlığı, çarpıntı gibi fonksiyonel bozukluklar otaya çıkmaya başlar. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan şikayetçi olanlara oldukça önmeli önerilerde bulundu. ,Gün içerisinde sistemde yaklaşık 3-4 litre gaz oluşuyorsa, bunun yaklaşık yarısı yuttuğumuz havadır. ,Şişkinlik oluşmaması için öncelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız.Yemekleri yavaş yemek çok önemli, hızlı yediğimizde çok hava yutulması kaçınılmazdır. Önemli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır,konuştukça hava yutulur. Besinlerin çiğnenmesi sindirimin ilk basamağı olup çok önemlidir, ama her çiğneme ile hava yutulduğu unutulmamalı, aşırıya kaçılmamalı, yeterince çiğnedikten sonra gıda yutulmalıdır. ,Brüksel lahanası, lahana, brokoli gibi gıdalar daha fazla gaz üretimine yol açarak gaz ve şişkinlik yakınmasına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra, sarımsak, soğan, fasulye, nohut, bakla, bezelye, havuç, kereviz, patates, patlıcan, mantar, turp, pırasa, kuru üzüm, muz, kayısı, erik, kiraz, çilek, kavun, karpuz, elma, ekşi meyveler (portakal, kivi, armut), şeftali, bulgur, mercimek, buğday tohumu, simit, hamur işleri, çok şekerli tatlılar da gaz üretimini artırıyor. Kişiden kişiye farklılıklar olmakla beraber gaz ve şişkinlik yakınmanız varsa bu gıdaları tek başına tüketin. Diyet günlüğü tutarak şikâyetinizi artırdığını tespit ettiğiniz gıdadan uzak durun. ,Yutulan hava azaltılmalı, gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Altta yatan hastalık tedavi edilmeli.,Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta stres. Biliyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da aşırı kasılmalara neden olabilir. Yine kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir. ,Şişkinlik ise karın ağrısına, kapladığı hacimle nefes darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara yol açabilir. Vücudumuz tüm aksaklıklarda kendisini korumak üzere programlanmıştır. Fazla gazı atmak için sık yellenme, sık geğirme kaçınılmazdır, ötesinde vücut için yararlıdır, sorunun büyümesini engeller. ,Zencefil. Bünyesindeki shagol ve gingerol etken maddeleriyle mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya ve nane çayı da gaz sıkışmasına iyi gelen içeceklerden birisidir. ,Hepimizin vücudunda gaz, kaçınılmaz olarak var ve genelde soruna neden olmaz. Zorluk gaz miktarının artmasında ve artan gazın tahliye edilememesi durumumda ortaya çıkar.,Bütün bunlara rağmen iyileşme sağlanamayan hastalarda bazen psikolojik olarak rahatlatıcı bir tedavi ya da psikiyatri muayenesi planlanır.,Gün içerisinde yutulan hava, yiyecek ve içeçekler, mide fıtığı, mide hastalıkları (ülser, gastrit, fonksiyonel dispepsi..) Safra kesesi hastalıkları (taş…) -Bağırsak hastalıkları (İrritabl Bağırsak, Çölyak Hastalığı, Bakteri Flora bozulması..) Yanlış alışkanlıklar (gaz çıkarılamaması, gegirilememe gibi..) ,Kalan kısmın yaklaşık yarısı sindirim sırasında ortaya çıkan gaz, diğer yarısı ise bağırsak bakterilerinin ürettiği gazdır. Gazın artması öncelikle mide ve bağırsaklarda şişkinliğe yol açar.,Fiziksel aktivite bağırsakları daha düzenli hareket ettirerek gaz atılımını ve dış