TBMM Heyeti Kanada'da

TBMM Heyeti Kanada'da

GÜNDEM Haberleri

TBMM Türkiye-Kanada Parlamentolararası Dostluk Grubu heyeti Kanada'da temaslarda bulundu.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak başkanlığında, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk'ten oluşan heyet, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliğinin hazırladığı program kapsamında görüşmeler ve ziyaretler gerçekleştirdi. TBMM Türkiye-Kanada Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Sadık Badak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den Kanada'ya ilk parlamento dostluk grubu ziyareti olma özelliği taşıyan gezide, kısa ve uzun vadede birçok olumlu sonuçlar doğuracak verimli ve kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Heyet olarak Kanada Federal Parlamentosu'nun oturumunu izlediklerini belirten Badak, "Başbakan Stephen Harper ve bakanların da bulunduğu bu oturumu locadan izlemeye geldiğimizde, Meclis Başkanı Andrew Scheer'in çağrısı üzerine tüm salon ayağa kalktı ve heyetimizi alkışlayarak selamladı. Aynı teveccühü davetli olduğumuz senatoda Senato Başkanı Noel Kinsella'nın anonsu ve daveti üzerine salonda hazır bulunan tüm senatörler tarafından ayakta alkışlarla karşılanarak yaşadık"diye konuştu. Başkentte Anadolu Kültürleri Federasyonu tarafından düzenlenen 1. Kanada-Türki Topluluklar Konferansı'na katıldıklarını aktaran Badak, heyetten bir grubun da aynı gün Toronto'da Türkiye-Kanada Ticaret Odası (TCCC)'nın İş Forumu'nda hazır bulunduğunu ifade etti.
-Türkiye stratejik ticari öncelikli ülke
Heyetin 1 hafta boyunca sürdürdüğü yoğun temasların ardından, Senato Dış ilişkiler ve Dış Ticaret Komitesi Üyesi Senatör Anne Cools'un, hazırladığı raporu onaylanmak üzere senato genel kuruluna sunduğunu dile getiren Sadık Badak, şunları kaydetti: "Bu raporda komite, federal hükümete, Türkiye-Kanada ilişkileri konusunda 6 tavsiyede bulunuyor. Türkiye ile her alanda sıcak ve yakın ilişkiler kurulması, Türkiye'yi stratejik ticari öncelikli ülke sınıfına alan Kanada Hükümeti'nin serbest ticaret anlaşması görüşmelerine derhal başlaması, iki ülke iş dünyasının üçüncü ülkelerde ortak işler yapması, iki ülke gençliği arasında mobilizasyonun geliştirilmesi, teknoloji ve eğitim alanlarındaki dış politikaların geliştirilmesi ve tüm iş birliği alanlarında mutabakat zaptı düzenlenmesi olarak özetleyebileceğimiz bu maddeler, parlamentoların ülkelerimiz arasındaki ilişkilere verdiği önemi yansıtıyor. Hükümet kanadından bu konuda yanıt beklenmesi keyfiyetini, kararlı bir siyasi irade ve raporun takipçisi olunacağının bir göstergesi ve olumlu bir gelişme olarak değerlendirdik. "
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...