'İkinci Abdülhamid'e yapılanlar, Başbakan'a yapılıyor"

/ Kaynak: AA
'İkinci Abdülhamid'e yapılanlar, Başbakan'a yapılıyor"

GÜNDEM Haberleri  / AA

Sofuoğlu: '31 Mart isyanı İkinci Abdülhamid'e yapılan itibarsızlaştırma ve tahttan indirme operasyonudur. Bu gün aynı senaryolar Başbakan'a oynanıyor.''

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, zamanında Osmanlı Padişahı ikinci Abdülhamid'e yapılan "itibarsızlaştırma" operasyonunun bugün aşbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yapıldığını söyledi. Sofuoğlu, ikinci Abdülhamid'in dış borç almayan bir padişah olduğu belirterek, Başbakan Erdoğan'ın da IMF'ye borcu sıfırladığına dikkati çekti. Osmanlı Devleti'nin borç yükünden kurtulduğu yılların Abdülhamid döneminde olduğunu ifade eden Sofuoğlu, Başbakan Erdoğan'a yapılan muhalefetin aynısının geçmişte de yaşandığını söyledi.
Sofuoğlu, geçmişte yapılan Toros Tüneli, bugünün Marmaray ve üçüncü köprüsü konumunda olduğuna işaret ederek, "Hicaz demiryolları, bugünün hızlı treni ve üçüncü havaalanı özelliğine sahiptir. İkinci Abdülhamid döneminde Osmanlı'nın ödediği yaklaşık 300 milyon altın borcunu, bugün IMF'ye borcumuzun sıfırlanması olarak yorumlayabiliriz" diye konuştu.
İkinci Abdülhamid'in Mezopotamya petrollerinin Osmanlı Devleti üzerinden taşıması ve işletilmesi projesinin, bugünlerde Kuzey Irak ve İran'la yapılan enerji anlaşmalarına benzediğini anlatan Sofuoğlu, "31 Mart isyanı, İkinci Abdülhamid'e yapılan itibarsızlaştırma ve tahttan indirme operasyonudur. Bu gün aynı senaryolar, Başbakan'a oynanıyor. IMF'ye olan borcun sıfırlanmasının ardından Gezi Parkı isyanı çıkmıştır. Bu, apaçık otoriteye yapılan bir isyandır. Adına ne derseniz deyin. Abdülhamid tahtan indirilmişti, AK Parti hükümeti de düşürülmek istendi" ifadesini kullandı.
- "Bölgenin sermaye akışı engellenmek isteniliyor"
Prof. Dr. Sofuoğlu, İran ve diğer Ortadoğu ülkeleriyle yapılacak enerji anlaşmalarının Halk Bankası üzerinden sürdürülmesinin planlandığını ancak gündemdeki son olaylar nedeniyle Halk Bankası'nın devreden çıkarıldığına dikkati çekerek, "Halk Bankası'nın yerini ABD merkezli bir banka aldı. Bu hadiseler yaşanmasaydı söz konusu ticarette para akışı Türkiye üzerinden yapılacaktı. Aracı bir ülke ya da kuruluşa bağımlı kalmayacaktık. Enerji anlaşmalarında direkt taraf olacaktık" dedi.
Türkiye'nin bu süreçte büyük zararlar görebileceğini anlatan Sofuoğlu, "Nitekim Halk Bankası devreden çıkarıldı. Ortadoğu'dan sermaye çeken iş adamları korkutuluyor. Bölgenin sermaye akışı engellenmek isteniliyor. Sürecin ipuçlarını bu şekilde görmek mümkün" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...