Osmanlı'ya büyük ayıp

Osmanlı'ya büyük ayıp

GÜNDEM Haberleri

Makedonya'da yıkılan 500 yıllık Osmanlı camisi, Türkiye'nin devreye girmesinin ardından yeniden yapılacak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, caminin yıkılmış hâlini görünce duygulu anlar yaşadı

Makedonya'nın Ustruga şehrinde bulunan 500 yıllık Osmanlı camisinin yıkılması Türkiye'yi şok etti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Makedonya temasları sırasında yıkılan Mustafa Çelebi Camisini ziyaret etti. Bozdağ, Osman dönemine ait caminin yıkılacağı haberini aldıklarını, bunun üzerine devreye girdiklerini ama bütün girişimlerine rağman yıkımı durduramadıklarını ifade etti. Bozdağ, "Hatta bize söz verdiler. Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA), Diyanet Vakfı ve Makedonya İslam Dini Birliği arasında bir protokol imzaladık. Buna rağmen bir gecede camiyi yıkmışlar" dedi. Bozdağ, hemen sonrasında olaya müdahale ettiklerini, daha sonra Türkiye'nin girişimleri ile yıkım kararını alan müftü ve diğer yetkililerinin hepsinin görevden alındığını söyledi. Bakan Bozdağ, caminin yıkılmış hâlini görünce duygulu anlar yaşadı. Bozdağ, gelinen nokta caminin aslına uygun şekilde yeniden yapılması için Türkiye'nin her türlü maddi ve manevi her türlü desteği vereceğini belirterek, şöyle konuştu: "Caminin görüntüsü çok üzücü. Sayın Başbakan da çok üzüldü. 500 yıllık mirasa sahip çıkmak lazım. Bunlar sizin geçmişiniz. Geçmişten bugüne gelen şahitler. Siz sahitleri de yok ediyorsunuz. Kominist sizin yaptığın ızı yapmadılar, bu camileri yıkmadılar." TÜRBE RESTORE EDİLDİBekir Bozdağ, Ohri şehrindeki TİKA tarafından restore edilen Sinanudin Yusuf Çelebi Türbesi ile Osmanlı Hamamı'nın açılışını yaptı. Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska Milevska ile birlikte türbenin açılışını gerçekleştiren Bozdağ, Türkiye ile Makedonya'nın iki dost ülke olduğunu ve her alanda ciddi iş birlikleri bulunduğunu söyledi. Makedonya Kültür Bakanı Kançevska da, 15. ve 16. yüzyıda Makedonya'da Osmanlı tarafından çok sayıda hamam, konak ve bedestenlerin yapıldığını belirterek, açılışı yapılan Voska Hamamı'nın Osmanlı'nın önemli bir eseri olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ daha sonra TİKA tarafından, Jupa Belediyesi sınırları içinde bulunan Kocacık Köyündeki Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'ye ait Anı Evi'ni ziyaret etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...