Soma Holding'den 100 madenci için skandal iş ilanı

Soma Holding'den 100 madenci için skandal iş ilanı

GÜNDEM Haberleri

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madenciye mezar olan madene 100 yeni işçi alınması için şirketin ilan yayınladığı ortaya çıktı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madenciye mezar olan madene 100 yeni işçi alınması için Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından Türkiye İş Kurumu'nun resmi internet sitesinde 00002055756 talep numarası ile açık iş ilanı yayınlandığı ortaya çıktı.

İlan bu akşam saatlerinde neden belirtilmeden yayından kaldırıldı.

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre, ilanda işveren olarak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş unvanı kullanılırken, Soma'da istihdam edilecek işçiler için son başvuru tarihi 29 Mayıs 2014 olarak belirtildi. İlan bilgilerinin detayında yaş aralığı 18, öğrenme türüne ise 'pratikten' ibaresi yazıldı.

Soma Holding'den 100 madenci için skandal iş ilanı

ASKERLİK FARKETMEZ

İş başvurusu yapacaklara ilişkin tercih edilen ikamet adresi olarak Akhisar, Bergama, Dursunbey, İvrindi, Kınık, Kırkağaç, Savaştepe ve 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'ya vurgu yapıldı. Aynı ilanın detaylarında öğrenim seviyesi ilköğretim, askerlik durumu içinse 'fark etmez' denildi.

CHP'Lİ ÖZEL'DEN TEPKİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma İlçesi'nde 301 madenciye mezar olan madene 100 yeni işçi alınması için Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından Türkiye İş Kurumu'nun resmi internet sitesinde açık iş ilanı yayınlanmasına tepki gösterdi.

TECRÜBE ARANMADIĞININ KANITI

İlanın içeriğinde yer alan bilgilerin madende çalışan işçilerin deneyimsizliğine kanıt olduğunu savunan Özel, "Bugün hangi şirkete iş başvurusu yaparsanız yapın önce tecrübe, sonra askerlik şartı arar. Ancak yerin altında ölüm tehlikesi yaşayan maden işçileri için ne tecrübe ne de askerlik şartı aranıyor. Bu ilan, Soma'da yaşanan felakete devletin suç ortaklığı yaptığını ortaya çıkarmıştır" dedi.

MÜFETTİŞ GÖNDERİLMELİYDİ

"Pratikten madenci olunmaz" diyen Özel, "Bu işin bir standardı olmalı. Siz 18 yaşındaki gençleri hiçbir deneyimi olmadan yerin yüzlerce metre altına indirip çalıştırırsanız işte böyle felaketler yaşanır. O şirket devletin kurumuna böyle bir ilan gönderdiğinde bunun karşılığı o şirkete müfettiş göndermek olmalıydı. Ama bakıyorsunuz devletin kurumu hiçbir standardı göz önüne almadan suça azmettiricilik yapıyor. Böyle bir şey kabul edilemez" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...