Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Karadeniz bu paketle şahlanacak

Karadeniz bu paketle şahlanacak

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Davutoğlu, DOKAP kapsamında 'yeşil yol' ile sekiz ilin yaylalarının birbirine bağlanacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda makro ekonomik politikalarla bölgesel kalkınmayı hedeflediklerini belirterek, "Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldıracağız" dedi.
Başbakan Davutoğlu Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Doğu Karadeniz nbsp;Eylem Planı'nı açıklayan Başbakan Davutoğlu, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için 'makro ekonomik politikalar' uygulayacaklarını açıkladı. Türkiye'nin her ilinde 'kent kalkınmasına büyük önem verdiklerini belirten Davutoğlu, DOKAP Eylem Planı ile Sarp Sınır Kapısı'ndan Samsun'a kadar tüm illerin birlikte kalkınmasını hedeflediklerini söyledi. Doğu Karadeniz'in göç veren bölge olmaktan çıkıp 'geriye göç' alan bir bölge olmasını istediklerini belirten Davutoğlu, "Yeni bölgesel anlayışımız gelişmişlik farkını azaltmayı hedefliyor. 2023 hedeflerine yürürken kapsayıcı bir kalkınma anlayışı ile tüm bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmek temel politikalarımızdan biridir. nbsp;
BÖLGEDE?İŞSİZLİK?DÜŞECEK
Davutoğlu, son 12 yılda DOKAP'ta dış ticaret hacmini 760 milyon dolardan 4 milyar dolara, ihracatı da 545 milyon dolardan 2.6 milyar dolara yükselttiklerini söyledi. nbsp;Bütün bunlar için bölgeye 10.4 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "2013 yılında yüzde 6.7 olan bölgedeki işsizlik oranını, 2018 yılında yüzde 4.7'ye düşecek. Yüzde 51 olan iş gücüne katılım oranı da 2018'de yüzde 53.7'ye çıkacak."
Ulaştırma alanında bölge için 15,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Davutoğlu, bölünmüş yolları 316 kilometreden 967 kilometreye çıkardıklarını, Karadeniz Sahil Yolu Projesini devreye soktuklarını kaydederek, İkizdere-İspir yolu üzerindeki Ovit Tüneli tamamlandığında tünelin Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüp olacağı bilgisini verdi.
'Yeşil yol' yaylaları birleştirecek
Başbakan Davutoğlu: "Yeşil yol ile 8 ili yaylalar ile birbirine bağlayacağız. Bu iş için 490 km yolu yeniledik. 2 bin km'lik yol daha yapılacak. Yeşil yol inşaatında kullanılmak üzere nbsp;137 milyon aktarıldı. Bu alan üzerindeki evlerin yerel mimari ile olmasını sağlayacağız. Bölgenin kültür varlıklarını koruyacağız. Milli park projelerini gerçekleştireceğiz. Nitelikli iş gücünü kapasitesi artırılacak" nbsp;





10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM?
DOKAP Eylem Planı, hayvancılıktan çiftçiliğe, eğitimden spora geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
-Çay ve fındığın kalitesi gelişecek. ÇAYKUR'un önemini arttıracağız. Meraların biyolojik çeşitliliğini arttıracağız. Ot kalitesi geliştirilecek.
-Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık gelişmesi için destek sağlanacak. Bölgede arıcılık desteklenecek. nbsp;
-Üç adet soğuk hava deposu yapılacak. nbsp;
-Bölge sınır kapılarını genişleteceğiz. Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını sağlayacağız.
-Giresun, Ünye, Rize, Vakfıkebir organize sanayi bölgeleri tamamlanacak. nbsp;
-80 adet kütüphane kurulacak. nbsp;
-Bölgede hastane kapasitesi 3 bin 155 artırılacak.
-Kadın çocuklar için sosyal hizmetler birimleri inşa edilecek.
-Trabzon'da yeni paralel pist çalışmasını gerçekleştireceğiz. Rize ve Artvin için havaalanı etüd çalışmasını yapacağız.
-6 adet Kuzey-Güney akslı yol projesini hayata geçireceğiz.
-Arsin balıkçı barınağı tamamlanacak.
-Yusufeli Barajı ve HES projelerini süratle bitireceğiz.
-Bin 350 derslik, 10 bin 740 kişilik öğrenci yurdu inşa edeceğiz.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...