MEB'in yasağı seyyar satıcıya yaradı

/ Kaynak: İHA
MEB'in yasağı seyyar satıcıya yaradı

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul kantinlerinde öğrencilerin sağlığına zararlı yiyeceklerin satılması yasaklamasına rağmen, okul önlerine gelen seyyar satıcılardan öğrencilerin rahatlıkla bu gıdaları temin edebildikleri görülüyor.

Bakanlığın yasakladığı asitli içecekler, cips, patates kızartması gibi yiyecek ve içecekler çocukların sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Okul kantinlerinde satılmayan bu yiyecek ve içecekler okul önlerindeki seyyar satıcılar ve ruhsatsız işyerlerinde denetimsiz şekilde öğrencilere satılıyor. Okul kantinlerini çalıştıran işletmeciler de bu durumdan şikayetçi. Birçok kantin işletmecisi, yasaklı gıdaları satmamalarına rağmen, öğrencilerin rahatlıkla okul önlerindeki seyyar satıcılar ve ruhsatsız işyerlerinden bu gıdaları temin edebildiklerini söylüyor. Bu durumun da kendi cirolarını düşürdüğünü belirten işletmeciler duruma el konulmasını istiyor. nbsp;
Okul idarecilerinden eğitim ve öğretim saatleri süresince okul kapılarının kapalı tutulmasını isteyen kantinciler, aksi halde öğrencilerin sağlıksız gıdaları okul önlerinden rahatça alabildiklerinin altını çiziyor. Bu durum sebebiyle kantine konulan yasağın da bir önemi kalmıyor.

YASAKLI GIDALARI VELİLER BESLENME ÇANTASINA KOYUYOR
Yapılan incelemelerde bazı velilerin de çocukların beslenme çantalarına kantinlerde satışı yasak olan asitli içecekleri koyarak rahatlıkla okula götürmelerini sağladıkları ortaya çıktı. Uzmanlar, bakanlığın koyduğu yasağın tamamen çocukların sağlığı açısından önemli olduğunu hatırlatarak ailelerin bu hususa özen göstermelerini istedi.
Konuyla ilgili bilgi veren Öğretmen Tuğçe Temizöz, kendisinin bir ilköğretim okulunda stajyerlik ve lisede öğretmenlik yaptığını belirterek, "Ben yeğenlerimi zaman zaman okula götüren ve onlarla ilgilenen bir vatandaşım. Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarımızın beğendiğimiz yasaklarından biri olan, çocuk sağlığı açısından gerekli olan gazlı içecekler, cips, kızartma gibi gıda maddelerinin okullarda yasaklanmasını canı gönülden destekliyorum. Bu vesileyle sayın bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Ancak bu yasakların, gerek öğretmenlerimiz, gerekse veliler tarafından net anlaşılmamış olması beni üzüyor. Burada amaç yasaklanan maddelerin kantinden almamaları değil, gelişme çağındaki çocukların sağlığı açısından kullanmamaları gerektiğini aşılamak gerekir" dedi.

"OKUL SAATLERİNDE KAPILAR AÇIK KALIYOR"
Temizöz, okul kapılarının ders saatleri ve teneffüslerde açık olmasının kendisini rahatsız ettiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Okul çevresinde seyyar satıcı ve denetlenmeyen gıda satan yerler sayesinde bu gıdalar okullara girmektedir. Bakanlığımız tarafından okullara gönderilen yönetmelikte, okul saatleri içerisinde can güvenliği açısından öğrencilerin dışarı çıkmasının yasak olduğu açıkça belirtiliyor. Yeğenlerimi bir gün okula götürdüğümde yan okulda yapılan giriş, çıkışların fazlalığı dikkatimi çekti. Hatta bir veli ile güvenlik görevlisi arasında geçen konuşmaya kulak misafiri oldum. Veli, 'benim nereye gittiğimi sormuyor musunuz?' sorusuna güvenlik görevlisinin verdiği cevap ise 'okulda biriyle görüşmeye gelmişsinizdir herhalde' oldu. Kapıların açık kalmasıyla okul öğrencilerinin yaşadığı birçok talihsiz olaya çanak tutmuş oluyoruz. Bu nedenle okul kapılarının denetiminin sıkı olması gerektiğini düşünüyorum".

"BESLENME ÇANTALARI HİJYENİK OLMUYOR"
Öğretmen Tuğçe Temizöz, çoğunluğu plastikten oluşan beslenme çantalarının gıdalar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu ifade ederek, "Beslenme çantalarında gıdaların uzun süreli beklemesi bakteri oluşturuyor. Bazı beslenme çantaları hijyen kurallarına da uymuyor. Bu nedenle ben kantinlerden sıcak ve taze yiyeceklerin alınmasının daha uygun olacağını düşünüyorum" dedi.

"VELİLERE VE ÖĞRETMENLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"
Kantin işletmecilerinden Ahmet Türk ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Genelde okul etrafında yoğun olarak bulunan seyyar satıcı, kafeterya ve büfeler dikkatimi çekiyor. Türkiye şartlarında aile geçindiren bir vatandaş olarak hangi ürünün fiyatının ne kadar olduğunu biliyorum. Neredeyse bir su fiyatına ekmek arası yiyecekler satılıyor. Bu fiyatlarla satılan ürünlerin merdiven altı yerlerde yapıldığı ihtimali artıyor. İşte burada görev velilere ve eğitimci hocalara düşüyor. Çocuklarımızı sağlıksız ürünlerden uzak tutmak için onlara kantinlerde satılması yasak olan ürünlerin neden yasak olduğunu ve bu gıdaların sağlık açısından gelişim çağındaki çocukları olumsuz etkilediklerini anlatmamız gerekiyor".

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...