Mimar Sinan memleketi Kayseri'de anıldı

/ Kaynak: AA
Mimar Sinan memleketi Kayseri'de anıldı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Mimar Sinan'ın yaptığı işlerle birçok mimarın eserlerinden ilham alarak kariyerini oluşturmasını sağladığını söyledi.

Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan'ın doğum yeri Ağırnas Mahallesi'nde düzenlenen törende konuşan Düzgün, her yıl Nisan ayının ilk haftasında kutlanan Mimar Sinan'ı anma etkinliklerini bundan sonra Dünya Mimarlık Günü'nde yapmayı kararlaştırdıklarını belirtti. Düzgün, sonraki yıllarda da daha geniş katılımla bu haftanın kutlanacağını ifade etti.
İnsanların vaktinin büyük bölümünü geçirdiği mekanların tasarımında söz sahibi olan, buraların yaşanabilir kılınması için gayret eden mimarların haftasını kutlamanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Düzgün, şunları söyledi:
"Mimar Sinan sadece Türkiye'de değil, aslında dünyada da söz sahibi olmuş, dünya mimarları arasında önemli bir yerde olan değerli mimarlarımızdan birisidir. Kendisinin Ağırnaslı olması, buralarda doğup büyümesi, İstanbul'da yapmış olduğu pek çok eserde buradan esinlenmesi, Mimar Sinan'ın bu topraklardan ne kadar ilham aldığının güzel bir göstergesidir. Mimar Sinan yaptığı işlerle gönüllere taht kurmuş, birçok mimarın eserlerinden ilham alarak kariyerini oluşturmasını sağlamıştır."
Düzgün, kendi çağından günümüze dek yapıtlarıyla mesleğine ışık tutan Mimar Sinan'ın Türkiye'nin yurtdışında da tanıtımı açısından değerinin çok büyük olduğunu dile getirdi. Düzgün, Selimiye Cami'nin UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilmesinin de bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade etti.
Sinan'ın eserlerinin günümüzde bile bulundukları kentleri biçimlendirdiğine ve yaşamı etkilediğine dikkati çeken Düzgün, "Mimari nitelikleri bakımından bilimsel araştırmaların ilgi odağı haline gelen eserlerin özenle korunması ve değerlerinin anlaşılması için bu tür anma programları da farkındalık oluşturacaktır" dedi.
Kayseri Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu da Dünya Mimarlık Günü'nün bu yıl "Kentin Ruhu" temasıyla kutlandığını, kendilerinin de bu tema ışığında Mimar Sinan'ı konu aldıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından katılımcılar Mimar Sinan'ın doğduğu evi gezdi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...