Trudeau Türkiye'ye geliyor

Trudeau Türkiye'ye geliyor

GÜNDEM Haberleri

Kasım ayında Türkiye'de gerçekleşecek olan G20 Liderler Zirvesi'ne, Kanada'yı temsilen yeni seçilen Başbakan Justin Trudeau katılacak.

Justin Trudeau, daha önce Muhafazakar Parti Lideri Stephen Joseph Harper'ın katılacağı açıklanan zirvenin dışında, oldukça yoğun bir yurtdışı programında da ülkesini temsil edecek.
Trudeau, 15 Kasım'da Antalya'da gerçekleşecek olan G20 Liderler Zirvesi'nden başka, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısı için Filipinler'e ve BM İklim Değişikliği Konferansı için de Paris'e gidecek.
Trudeau'nun Türkiye'de bulunduğu süre içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesi bekleniyor.
Öte yandan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre Başbakan Davutoğlu, seçimlerin ardından Trudeau'yu telefonla aradı ve tebrik ederek başarılar diledi.
Bu arada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da, Justin Trudeau'yu telefonla arayarak tebrik etti. Trudeau'nun basın biriminden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Kanada ile İsrail arasındaki yakınlığı, Liberal Hükümet ile de sürdürmek istediği kaydedildi.
-Yıl sonuna kadar 25 bin mülteci
Liberal Parti Lideri Justin Trudeau'nun, seçim beyannamesi ile taahhüt ettiği yıl sonuna kadar 25 bin Suriyeli ve Iraklı mültecinin Kanada'ya getirilmesi için de çalışmaların sürdüğü bildirildi. Liberal Hükümet'te yeralacak görevlilerin ısrarına rağmen, sayının fazlalığını gerekçe gösteren askeri ve sivil bazı yetkililerin, 25 bin mültecinin getirilmesi konusunda direndikleri haber veriliyor.
-"Hemen, şimdi.."
Eski Kanada Genelkurmay Başkanı emekli General Rick Hiller, seçimlerden önce Kanada resmi yayın kuruluşu CBC'de yaptığı açıklamada, Kanada Ordusu'nun Noel Tatili'ne kadar 50 bin Suriyeli mülteciyi getirebileceğini açıklamıştı.
Hiller, Kanada Ordusu'nun bu konuda deneyimi olduğunu ve 1955 yılında 3 bin askerle 50 bin kişiyi İngiltere'den alıp Kanada'ya getirdiğini hatırlatmış ve "böyle bir durumda zaman en değerli şeydir ve bu canlar zaman kaybetmeden kurtarılmalıdır. Bu ülke 147 yıldır yaptığını, hemen ve şimdi yapmalıdır" demişti.
-Her hafta 700 mülteci
Liberal Parti'ye yakın kaynaklar, Kanada'ya getirilecek mültecilerin Kanada ordusunun organizasyonu ile yapılmasını ancak taşımanın anlaşma sağlanacak sivil bir havayolu şirketi ile gerçekleştirilmesi üzerinde çalışıldığını ifade ediyor.
Seçilmiş Başbakan Trudeau'nun planının gerçekleşmesi halinde, yıl sonuna kadar her hafta 700 Iraklı ve Suriyeli mülteci Kanada'ya getirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...