MHP oyları AK Parti'ye

MHP oyları AK Parti'ye

GÜNDEM Haberleri

Koalisyona 'hayır' diyen Bahçeli'ye seçmeni sandıkta ders verdi. 4.5 puan düşen MHP oylarının büyük bölümü AK Parti'ye kaydı.

AK Parti'nin 9 puana yakın oyunu artırdığı Türkiye genelinde, 7 Haziran'da MHP ve HDP'ye kaptırdığı oyların büyük bölümü geri geldi. Koalisyona 'hayır' diyen MHP lideri Bahçeli'ye kendi seçmeni sandıkta âdeta ders verdi. 5 puana yakın oy kaybına uğrayan MHP oylarının büyük bölümü AK Parti'ye kaydı. Muhafazakâr Kürt seçmen de tercihini AK Parti'den yana kullandı. Tüm illerde oy oranını artıran AK Parti, listelerdeki 'kritik tercihlerle' 7 Haziran'da kıl payı kaçırdığı milletvekillikleri de yeniden kazanmış oldu. Özellikle 7 Haziran'da bölgede HDP ve PKK'nın baskısı altında oy kullanan seçmen, bu defa alınan güvenlik tedbirleri ile baskı ortamından uzaklaştı.
KAYBETTİKLERİNİ GERİ ALDI
Doğu ve Güneydoğu'da 7 Haziran'da büyük bir oy kaybına uğrayan AK Parti bu seçimde oyunu artırdı. Adıyaman'da 7 Haziran'da 5 milletvekilinden 4'ünü alan AK Parti dünkü seçimlerde bu ilde tulum yaptı. HDP 7 Haziran'da aldığı bir milletvekilliğini AK Parti'ye kaptırdı. Diyarbakır'da 7 Haziran'da bir milletvekili çıkaran AK Parti bu kez iki milletvekilliği kazandı.
7 Haziran'da Ağrı'daki 4 milletvekilliği kazanan HDP bu kez 3 milletvekili çıkardı. AK Parti ise bir sandalye elde etti. AK Parti bu ilde 7 Haziran'da hiç milletvekili çıkaramamıştı. Batman'da da 7 Haziran'da hiç milletvekili çıkaramayan AK Parti bu kez bir milletvekilliği elde etti.
Elazığ'da 4 milletvekilliğinin tamamını alan AK Parti, 7 Haziran'da MHP'ye kaptırdığı bir milletvekilliğini böylece geri almış oldu. Erzincan'da da oyunu artıran AK Parti, 7 Haziran'da CHP ile 1-1 paylaştığı milletvekilliklerini geri aldı. Erzurum'da ise 7 Haziran'da bir milletvekili çıkaran HDP bu kez sandıktan çıkamadı. Iğdır'da 7 Haziran'da 2 milletvekilliğini de alan HDP 1 Kasım seçimlerinde bir milletvekilliğini AK Parti'ye kaptırdı. Kars'ta da benzer bir durum yaşandı. HDP 7 Haziran'da 2 milletvekili çıkardığı Kars'ta bu kez bir sandalye kazandı. AK Parti ise 1 olan sayısını 2'ye çıkardı.
Mardin'de de AK Parti bir olan milletvekili sayını 2'ye çıkarırken, HDP'nin sayısı ise 5'ten 4'e düştü.
ŞANLIURFA'DA FARUK ÇELİK FARKI
Eski Bakan Faruk Çelik'in birinci sıra adayı olduğu Şanlıurfa'da AK Parti oylarında rekor bir artış yaşandı. Oy oranını 18 puan artırarak yüzde 46.6'dan 64.4'e çıkaran AK Parti, 12 milletvekilliğinden 9'unu elde etti. HDP ise 5 olan sayısını 3'e düşürdü. Başbakan eski Yardımcısı Beşir Atalay'ın aday gösterildiği Van'da da AK Parti'nin oylarında 10 puanlık bir artış yaşandı. 7 Haziran'da tek milletvekili çıkaran AK Parti bu kez Van'da sayısını 2'ye çıkardı. HDP ise 7 olan sayısını 6'ya düşürdü.
AK Parti, tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da hem oy oranını hem de milletvekili sayısını artırdı. Birinci bölgede, 14 olan milletvekili sayısını 16'ya çıkardı. İkinci bölgede de benzer sonuç çıktı. AK Parti HDP ve MHP'den giden birer milletvekilliğini kazandı ve sayısını 12'den 14'e çıkardı. Kürt kökenli eski bakan Mehdi Eker'in aday gösterildiği İstanbul üçüncü bölgede bu tercih AK Parti'nin oylarını da yükseltti. 7 Haziran'da 14 olan milletvekili sayısını 16'ya çıkardı. HDP'nin ise 5 olan sayısı 3'e düştü. AK Parti 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de oy oranını yüzde 13 civarında artırarak 9 milletvekilliğinden 7'sini kazandı. MHP ise 3 vekilinden 2'sini kaybetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Rize'de AK Parti oylarını 8 puandan fazla artırarak, yüzde 67'den yüzde 75.7'e çıkardı. AK Parti Rize'deki 3 milletvekillini de kazandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim bölgesi Konya'da yüzde 75'e yakın oy alan AK Parti milletvekili sayısını da 11'den 12'ye çıkardı. Birçok ilde MHP tabanından AK Parti'ye kayma oldu. Sandıkta MHP'den AK Parti'ye yönelimin gerçekleştiği bu iller şöyle: Bayburt, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, Kilis, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...