Nerede kalmıştık?

Nerede kalmıştık?

GÜNDEM Haberleri

Halk seçimini yaptı, AK Parti sandıkta bir kez daha tarih yazarken seçmen “blok” ve “hayır” siyasetini ağır bir şekilde cezalandırdı.

AK Parti, tarihi erken seçimlerde tarihi bir başarıya imza attı. 7 Haziran seçimlerinde koalisyon tercihini ortaya koyan millet, mevcut muhalefet partileriyle ülkenin yönetilemeyeceğini görünce tercihini yine tek başına iktidardan yana kullandı. 2011 genel seçimlerinden sonra en yüksek oyunu çıkaran AK Parti, TBMM'ye 316 milletvekili gönderdi. 7 Haziran'a göre oylarını 8.4 puan artıran Davutoğlu yönetimi, yüzde 49.35 oy aldı. Seçmen, muhalefete ise âdeta kırmızı kart gösterdi. CHP'nin yüzde 25.44'te kalarak 134 milletvekilliği kazandığı seçimlerde, en büyük şoku MHP ve HDP yaşadı. MHP, 11.97'lik oy oranıyla hiçbir ilde ilk sırayı alamazken, Meclisteki sandalye sayısında da 41'e gerileyerek dördüncü sıraya düştü. Terörle arasına mesafe koyamayan HDP'ye de halk faturayı sandıkta kesti. Yüzde 10.58'lik oy oranıyla 59 milletvekili çıkarabilen HDP'nin kaybettiği vekillikleri AK Parti kazandı.
 63 İLDE BİRİNCİ
Her iki seçmenden biri tercihini iktidar partisinden yana kullandı. AK Parti, 81 ildeki 85 seçim çevresinin tamamında oylarını artırdı, 63 ilde birinci geldi. İstanbul ve Ankara'da açık ara ilk sırada gelen iktidar partisi, seçimde birinci olamadığı illerin neredeyse tamamında ikinci parti oldu. AK Parti, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ndeki tüm illerde zafek kazandı. Marmara ve Ege'de de oylarını artırdı. Doğu ve Güneydoğu'da da terör örgütünün provokasyonlarına karşın 7 Haziran'a göre vekil sayısı yükseldi. Özellikle Van, Diyarbakır gibi illerde AK Parti'nin yeni sandalye kazanması dikkat çekti. AK Parti'nin oyunun en çok arttığı iller % 22.98 ile Iğdır, % 21.19 ile Bingöl, % 18.84'lük artış ile Şanlıurfa oldu.
7 Haziran'da yüzde 25 seviyesindeki oy oranını sadece 0.4 puan artırabilen CHP'yi, HDP'ye verdiği emanet oylar da kurtaramadı. MHP, TBMM'ye HDP'den daha az milletvekili sokabildi. Bu haliyle TBMM'deki 4. Parti olabildi. HDP 59, MHP ise 41 milletvekili çıkarabildi. HDP'nin oyları yüzde 13.2'den yüzde 10.4'e geriledi. AK Parti, anayasa değişikliklerini referanduma götürme aralığı olan 330 rakamına çok yaklaştı. HDP'nin oylarının giderek düşmesi, “baraj” hesaplarını gündeme getirdi. HDP'nin yurt dışından gelen oyların da etkisiyle barajı aşmasıyla, doğrudan Anayasa değişikliğine imkan verecek 367 rakamının üzerine çıkma ihtimali gerçekleşmedi.
 PARALELE ŞOK
Seçim sonuçları, seçmenin “istikrar ve huzur” istediği gerçeğini ortaya koydu. Halk, “uzlaşmacı siyaset”e onay verdi. 21 bağımsız milletvekili adayından hiçbiri milletvekili seçilmeyi başaramadı.Sandığın kaybedenlerinden biri de Paralel Yapı oldu. Muhalefet partilerinin başarı kazanması için her yolu deneyen ve terör örgütüyle de işbirliği yapmaktan çekinmeyen yapı, ortaya çıkan sonuçlarla büyük şok yaşadı.
Nerede kalmıştık?

AK PARTİ'DE BÜYÜK SEVİNÇ

AK Parti Genel Merkezi'ndeki çok amaçlı salona SAS (Sonuç Alım Sistemi) kuruldu. İllerden gelen sonuçlar hem salona kurulan ekranlara yansıtıldı hem de an be an Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletildi. Sonuçlar tek parti iktidarını işaret edince vatandaşlar ellerinde AK Parti ve Türk bayrakları ile AK Parti Genel Merkez'ine gelmeye başladı. Bir ara HDP'nin baraj altında kaldığının görülmesinin ardından alkış sesleri yükseldi. 
İsrail suspus
Türkiye'deki genel seçimler ve AK Parti'nin zaferi, dünya basınında da geniş yankı buldu. Filistin'de Ramallah merkezli Maan News, manşetinde “Erdoğan'ın partisinden zafer” başlığını kullandı. 7 Haziran'da sevinç manşetleri atan İsrail yayın organları ise, 1 Kasım'ın sonucunu birer cümleyle vermekle yetindi. Ülke çapında 385 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini vurgulanan Fransız haber ajansı AFP ise, Güneydoğu'daki güvenlik tedbirlerine dikkat çekti. ABD merkezli AP, iktidar partisi oylarının şaşırtıcı şekilde arttığını vurguladı. Katarlı El Cezire ise, AK Parti'nin büyük fark attığını kaydetti. Alman Bild gazetesi, “Erdoğan'ın partisi kazandı”, Alman Die Welt de, “Sonuçlar, AK Parti'nin zaferini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan için başarı. AK Parti, oyların yarısını aldı” başlığını attı. Amerika'nın Sesi, “Türkiye huzur ve istikrar için sandık başında” derken, BBC, “AK Parti yeniden tek başına iktidar. Hükümet partisi, 2011'deki rekor oy oranına yaklaşmış görünüyor” ifadesini kullandı. Rusya kökenli Sputniknews da, “MHP, CHP ve HDP oy kaybı yaşarken, AK Parti 7 Haziran seçimlerine kıyasla oy oranını yaklaşık yüzde 10 oranında arttırdı” bilgisini verdi. 
GURBETÇİ AK?PARTİ?DEDİ
Aralarında Lütfullah Kayalar, Salim Ensarioğlu gibi kendi illerinde tanınan isimlerin de olduğu bağımsız adaylar hezimete uğradı. Seçimlere 16 siyasi parti gitmişti. Bunlardan dördü parlamentoya girmeyi başarırken, 12'si büyük başarısızlık yaşadı. Bu partilerin oyları yüzde 1'e dahi ulaşamadı. 
Nerede kalmıştık?


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...