CHP'den AK Parti'ye yeşil ışık

CHP'den AK Parti'ye yeşil ışık

GÜNDEM Haberleri

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 1 Kasım seçim sonucuna ilişkin, "Sayın Genel Başkanımızın istifasını gerektirecek bir sorun söz konusu değil.

Bir önceki seçime göre, tabii bunu başarı olarak kabul etmiyoruz ama oyunu korumuş, artırmış, milletvekili sayısını artırmış tek siyasi partiyiz" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu  başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı.

 Toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamada bulunan CHP Genel  Sekreteri Tekin, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlarını değerlendirdi.  7 Haziran seçiminde siyasi partilerin programlarını ve projelerini anlattığını  belirten Tekin, 1 Kasım'ın ise birilerinin tarif ettiği stratejik alana taşınarak  terör, güvenlik, kaos ortamı içerisinde geçtiğini savundu.

 1 Kasım seçimlerinde siyasi partilerin, Türkiye'nin öncelikleri olan  ekonomi, işsizlik, yoksulluk ve sefaleti konuşamadığını kaydeden Tekin, her şeye  rağmen seçimin ülkeye, millete hayırlı olmasını diledi.

 CHP'nin taşeronlaşma, asgari ücret ve emeklilerle ilgili projelerine  atıfta bulunan Tekin, AK Parti'nin bu projeleri programlarına almasının son  derece sevindirici olduğunu söyledi. Tekin, bu uygulamaları yakından takip  edeceklerini ve bunlara destek vereceklerini dile getirdi.

CHP MYK'da seçim sürecini, yaşanan sıkıntıları değerlendirdiklerini  anlatan Tekin, CHP olarak partilerine oy vermeyen seçmenlerle ilgili çok yönlü,  detaylı bir araştırma yapacaklarını, bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

Tekin, CHP'nin, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, kardeşliği için  gerekli olan ne varsa, dün olduğu gibi bugün de yapacağını dile getirdi.

 "Örgütün düşüncesi alınacak"

CHP ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran'dan sonra Türkiye'nin  yaşadığı meselelerde hassas davrandığını ifade eden Tekin, "Özellikle Ankara'daki  süreç. Terörü yaşatanların terörü nasıl seçim sürecinde kullandığını hepimiz çok  iyi biliyoruz. Bütün bunlara rağmen Genel Başkanımız, Başbakan Davutoğlu'na  giderek, Türkiye'de terörün bitmesi, terörün gerekçelerinin araştırılması  konusunda düşüncelerini ifade etti. Aynı çerçevede davranacağımızı bütün  kamuoyunun bilmesini arzu ediyorum" diye konuştu.

Tekin, gelecek günlerde Parti Meclisi'nin, kurulların, örgütlerin  seçime ilişkin düşüncelerini ve taleplerini alacaklarını, daha sağlıklı bir  sonucu kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Gürsel Tekin, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını  yanıtladı. "Seçim sonuçlarının ardından, Kılıçdaroğlu'nun istifası ya da parti  içinde yeniden bir liderlik yarışı söz konusu olacak mı?" sorusuna Tekin, şu  yanıtı verdi:

 "Sayın Genel Başkanımızın istifasını gerektirecek bir sorun söz konusu  değil. Bir önceki seçime göre, tabii bunu başarı olarak kabul etmiyoruz ama oyunu  korumuş, artırmış, milletvekili sayısını artırmış tek siyasi partiyiz. 2007'de  olduğu gibi merkez sağın çöküşüyle beraber ne yazık ki bu dönem de bizim  dışımızdaki iki muhalefet partisinin ve parlamento dışındaki partilerin kendi  seçmenlerine sahip çıkamamasından kaynaklı sorunların yaşandığını çok net  görüyoruz. Elbette parti içesinde insanların genel başkanlık talebi olabilir, bu  son derece doğaldır. Kurultay takvimimiz işliyor. Büyük olasılıkla şubatta büyük  kurultayımızı yapacağız. Elbette 'bu demokratik yarışta ben de varım' diyen her  arkadaşımız bu yarışa katılabilir."

"Hiçbir arkadaşımızın istifası söz konusu değil"

"Nokta Dergisi'nin ofisi dün yeniden basıldı ve genel yayın yönetmeni  ile sorumlu yazı işleri müdürü tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.  Gazetecelere yönelik bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine  Tekin, "Daha dün Sayın Davutoğlu Mevlana söylemiyle başlarken bugün bir derginin  çalışanlarının gözaltına alınmasını, bu iktidarın önümüzdeki süreçte nasıl bir  davranış sergileyeceğinin fotoğrafı olarak görüyorum, şiddetle kınıyorum" dedi.

"MYK üyelerinden bireysel olarak istifasını sunan oldu mu? MYK'da  revizyona ilişkin bir görüş belirtildi mi?" sorusuna Tekin, "Hiçbir arkadaşımızın  istifası şu anda söz konusu değil. Elbette Genel Başkanımız önümüzdeki süreçte  nasıl takdir ediyorsa, bir yenileşmeye gidebilir ya da devam edebilir. Takdir  tamamen Genel Başkanımıza bağlı" karşılığını verdi.

"Yeni anayasa çalışmalarında kurulacak komisyona CHP üye verecek mi?"  sorusuna karşılık, Tekin, "Hükümetin, Sayın Davutoğlu'nun evrensel kural  içerisinde Türkiye'de yeni, daha özgürlükçü, demokratik bir anayasa talebi varsa,  CHP onlara elbette sonuna kadar destek verir" dedi.

Bir önceki anayasa çalışmasında, anlaşma sağlanan 61 maddeye CHP'nin  destek vereceğini açıkladıklarını hatırlatan Tekin, "AKP, Türkiye'de olmaması  gereken başkanlık sistemini masaya getirince masa devrilmiş oldu. Aynı şekilde  masayı devirecek bir başkanlık sistemi hayalinin dışında, evrensel kurallar  içesinde yapılacak bir hukuk düzenlemesi konusunda sonuna kadar destek  vereceğimizi buradan beyan ediyorum" diye konuştu.

"Siyasi partiler kendilerini ifade edemedi"

"Seçimden sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından bazı yayın organlarına  gönderilen cezalar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Tekin,  bir ülkede basın özgür değilse, demokrasiden bahsedilemeyeceğini, bu konularda  düzenlemelerin olması gerektiğini söyledi.

Dünya medyasının 2002, 2005 ve 2007'de AK Parti'ye yönelik attığı  olumlu manşetlerin bugün ne durumda olduğunu herkesin gördüğünü ifade eden Tekin,  "Bu, son derece üzücüdür. Umut ederim ki Sayın Davutoğlu bunları fark ediyordur.  En azından bundan sonraki süreçte bu anlayıştan vazgeçeceklerini umuyoruz"  ifadesini kullandı.

"CHP, 1 Kasım seçiminde kendisini ifade etme olanağı bulamadı mı?  Adayların aynen korunması eleştirildi. Bu konuda ne diyeceksiniz?" soru üzerine  Tekin, parti içi demokrasi kapsamında, milletvekilli adaylarının yüzde 80'ini  örgüt iradesiyle belirlediklerini hatırlattı.

Sadece CHP'nin değil diğer siyasi partilerin de 1 Kasım seçiminde  kendisini ifade edemediğini savunan Tekin, Ankara'daki patlamanın ardından  televizyonların 10 gün karartıldığını, 102 insanın katledilişinden vatandaşların  yüzde 30'nun haberdar olmadığını ileri sürdü.

"Hukukun işleyeceği inancındayım"

"İpek Koza grubuna kayyum atanmasının ardından 58 basın mensubunun  işine son verildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, Tekin, "Bütün bu  hukuksuzlukları yapan bir siyasal anlayışın 58 insanı sokağa atması tartışma  konusu bile olamaz. Her şeye rağmen ben Türkiye'de hukukun işleyeceği inancı  içerisindeyim. Önümüzdeki günlerde 78 milyon yurttaşımız, bir siyasi partinin,  siyasal yapının uygulamalarından kaynaklı çok ciddi tazminatlarla karşı karşıya  kalabilir. Ne yazık ki bu tazminatları 78 milyon yurttaşımız ödeyecek" yanıtını  verdi.

Anayasa değişikliği kapsamında başkanlık sisteminin gündeme gelmesi  halinde tavırlarının ne olacağı sorusu üzerine Tekin, "Sadece bizim tutumumuz  değil yurttaşlarımızın önemli bir kısmının, yapılan araştırmalara göre AKP  seçmeni dahil olmak üzere yüzde 70'inin böyle bir şeyi kabul etmesi mümkün  değildir. Evrensel kurallar ve batı standartları içerisinde bir hukuk sistemi,  anayasa yapmak istiyorlarsa biz buna sonuna kadar varız. Ama bunu zehirlemek için  'buraya da bir başkanlık maddesi eklerim' derse, hiç kapımızın önünden  geçmesinler" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...