Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Meclis'te hızlandırılmış yol haritası

Meclis'te hızlandırılmış yol haritası

GÜNDEM Haberleri

AK Parti'nin önceki gün yapılan MYK toplantı-sında seçimlerden sonraki sürece ilişkin takvim ele alındı.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
AK Parti'nin önceki gün Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan MYK toplantısında yeni hükümetin kuruluşu, Meclis Başkanlığı süreci ve yemin töreni ile ilgili takvim ele alındı. Taslak takvime göre, yeni hükümetin kuruluşu öncekilere oranla daha hızlı olacak. Buna göre, YSK'nın kesin seçim sonuçlarını 12 Kasım'da açıklaması ihtimalinden hareketle, 17 Kasım'da TBMM'de milletvekilleri için yemin töreni yapılacak. Aynı gün, Meclis Başkanlığı seçimleri için aday başvuruları ve Davutoğlu, 'Geçici seçim hükümetinin başbakanı' sıfatıyla Cumhurbaşkanına istifasını sunacak. Yetiştirilirse o gün olmaz ise 18 Kasım'da Cumhurbaşkanından yeni hükümetin kurulmasına ilişkin görevi alacak. Ancak, Cumhurbaşkanı hem yeni hükümeti kurma görevini verecek, hem de yenisi kuruluncaya kadar Davutoğlu'nun geçici hükümetin başbakanlığını yürütmesini talep edecek. Cumhurbaşkanı böylece, 7 Haziran'dan sonraki sürecin aksine,  hükümet kurma görevinin verilmesi için Meclis Başkanlık Divanının oluşmasını beklemeyecek. 
MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ 22 KASIM'DA
  AK Parti'nin hazırladığı taslak takvime göre, Meclis Başkanlığı seçimleri 22 Kasım'da yapılacak. AK Parti kurmayları, zaman kaybedilmemesi için seçimlere ilişkin tüm turların aynı gün yapılacağını dile getirdi. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Meclis aritmetiğine göre, AK Parti'nin adayının üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. MYK toplantısında, geçici bütçe süreci de ele alındı. Ay sonunda komisyonun kurulması ve 2016 yılının ilk üç veya dört ayını kapsayacak bir geçici bütçenin görüşmelerinin başlaması hedefleniyor. 2016'ya ilişkin asıl bütçenin ise Ocak ayı içinde TBMM'ye geleceği belirtildi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...