Tehdit kalktı, blok düştü

Tehdit kalktı, blok düştü

GÜNDEM Haberleri

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sandık güvenliğinin sağlanmasının ardından HDP'ye verilen 'blok oy'lar yüzde 35 dolayında azaldı.

lok” oy kullanımıyla gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, HDP'nin 7 Haziran'da yüzde 95 ve üzeri oy aldığı sandıkların sayısı, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde ciddi oranda azaldı. Cadde ve sokaklara hendek kazıp Kürt halkına hayatı zehir eden PKK, 7 Haziran seçimlerinde halka uyguladığı baskı sayesinde yüksek oy aldığı iddia edilmişti. Hatta Mardin'in Örencik Köyü'nde 142 oy alan HDP'liler AK Parti'ye giden 1 oyun faturasını köyün imamına kesmiş, imam da köyü terk etmek zorunda kalmıştı. Alınan sıkı güvenlik tedbirleri sayesinde bazı sandıklarda, 7 Haziran seçiminde yüzde 95 ve üzeri oy alan HDP, 1 Kasım'da yaklaşık yüzde 35'lik bir kayba uğradı.
7 Haziran'da HDP'nin yüzde 95 ve üzeri oy aldığı sandık 3 bin 34 iken, 1 Kasım'da bu sayı bin 42 düşerek, bin 996'ya, oyları da 639 bin 385'ten 222 bin 559 azalarak, 416 bin 826'ya geriledi.
Sonuçlara göre, sandık sayısındaki en fazla düşüş Ağrı'da meydana geldi. Kentte, 7 Haziran'da yüzde 95 ve üzeri oy çıkan sandık sayısı 286 iken, 1 Kasım'da 74 oldu. Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde de 7 Haziran'da 25 sandıkta yüzde 95 ve üzeri oy olan HDP, bu seçimde ise yalnızca 4 sandıkta aynı oranda destek aldı.
Erzurum, Tunceli, Şanlıurfa ve Adıyaman'da 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 50 ve üzeri olan sandık sayısındaki azalma, Ardahan, Siirt, Batman, Bingöl, Bitlis, Iğdır ve Muş'ta yüzde 35-40 seviyesinde gerçekleşti.
Söz konusu düşüş HDP'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşadığı oy kaybından daha fazla orana sahipken, bu düşüşteki en büyük etkenin, 1 Kasım seçiminde alınan güvenlik tedbirleri olduğu belirtildi.
Yüzde 95 ve üzeri oy çıkan sandık sayısındaki azalma, bölgede tehdit ve baskıdan kurtulan seçmenin, alınan tedbirlerle iradelerini 7 Haziran seçimlerine göre sandığa daha rahat yansıttığı şeklinde değerlendirildi.
Dağlıca halkı da sandıkta PKK'ya sert bir tepki gösterdi. Dağlıca'da seçim için 3 sandık kuruldu. 481 geçerli oyun 200'ü HDP'ye 185'i AK Parti'ye, 96'sı ise diğer partilere gitti. Böylelikle HDP Dağlıca'daki oyun yalnızca yüzde 40'ını alabildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...