Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İsyan var ama boşu boşuna...

İsyan var ama boşu boşuna...

GÜNDEM Haberleri

Seçim hezimeti sonrası muhalefette 'kongre' çağrıları yükselse de liderleri koruyan tüzükler sebebiyle parti içi muhaliflerin işi zor...

 Haber Merkezi ANKARA
AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanan 1 Kasım genel seçimlerinde CHP'nin hüsrana uğramasından sonra Eski CHP Milletvekili Umut Oran harekete geçerek genel başkanlığa adaylığını açıkladı. 1 Kasım'da aday gösterilmeyen Oran, CHP'nin başarısız olduğunu belirterek, “Kılıçdaroğlu hiç vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı kendi iradesiyle toplamalıdır. CHP'nin tek başına iktidarını kurmak için her türlü görev ve sorumluluğu almaya hazırım” dedi. Parti içinde adaylık sinyali veren bir diğer isim İzmir Milletvekili Mustafa Balbay oldu. Kılıçdaroğlu'nun artık o koltukta oturmaması gerektiğini belirten Balbay, “Genel Başkanlığa aday olacak mısınız?” sorusunu ise “Genel süreç bakarsınız bizi taşır. Niçin olmasın. CHP tabanını biliyorum. Kılıçdaroğlu'na ayrıca saygı gösteren tüm tabanla çok iyi bir zeminim var. AKP İzmir'de bile oyunu 5 arttırmışsa bunu masaya yatırmamız gerekir” şeklinde cevapladı.
CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da seçim hezimetinin ardından CHP'de kadro değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyledi. Sağlar, “Tek adam anlayışı partinin dokusuna uymuyor. 15 yıl boyunca Deniz Baykal tek adamdı. Şimdi de görülen o ki, 5 seçim sonrasında parti kadrolarının yeterli olmadığı ortada” dedi.
CHP içinde bunca çatlak ses çıksa da parti tüzükleri adeta genel başkanları korumak için dizayn edilmiş durumda. CHP, MHP ve HDP tüzüklerine göre olağanüstü kongre toplayabilmek için mevcut delegelerin 5'de 1'ninin imzası gerekiyor. Ancak seçim için büyük kongreyi toplamak da yetmiyor. CHP tüzüğünde olağanüstü kongreyi isteyenlerin sayısı kongre üyeleri tam sayısının salt çoğunluğunu sağlaması gerekiyor.  CHP ve HDP'de Genel Başkanlığa aday olabilmek için, delege üye tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı önerisi gerekiyor. MHP'de en az 40 Genel Kurul delegesinin yazılı önerisi ile genel başkanlığa teklif edilmiş olmak şartı var. Muhaliflerinin netice alamaması halinde 1 Kasım öncesi AK Parti'ye yönelik dillendirilen “5'inci parti” senaryoları muhalefet içinde yaşanabilecek parçalamalar sonrası gündeme gelebilecek.
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Olağanüstü kurultay çağrıları gerçekçi değil zaten iki ay sonra kurultay yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...